NOS Schaatsen

Wüst voelt zich in de steek gelaten door KNSB

Wüst voelt zich in de steek gelaten door de KNSB

Ireen Wüst voelt zich ernstig in de steek gelaten door de KNSB. Nederlands succesvolste olympiër deed, na een mislukt voorseizoen door een hersenschudding, vergeefs een beroep op de schaatsbond om rond de World Cups in Noord-Amerika, Inzell en Thialf te kunnen trainen op goed ijs. De bond ging daar niet in mee, omdat Wüst zich niet had geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden.

Accreditatie

Wüst is aangewezen op de topsporturen in Thialf. De beste Nederlandse schaatsster uit de geschiedenis had de afgelopen weken liever in Calgary, Salt Lake City en Inzell gezeten om te profiteren van het goede ijs rond de wereldbekerraces. "Het minste dat de KNSB had kunnen doen was mij een accreditatie geven, zodat ik wel op het ijs had kunnen trainen onder goede omstandigheden. Dat is blijkbaar te veel gevraagd", zegt ze.

Credits

Wüst zag de aanloop naar het seizoen in het water vallen door een val met de fiets, waarbij ze een hersenschudding opliep. De kwalificatiewedstrijden voor de World Cup-tickets kwamen eind oktober nog te vroeg. Wüst miste de boot.

Wüst: "Als eerste reserve krijg je ook een accreditatie voor de World Cups. Ik sta op 2-honderdste tweede reserve. Met een beetje creatief boekhouden kun je me dan wel reserve zetten voor de teamsprint of ploegachtervolging. Ik denk dat ik genoeg heb laten zien in het verleden om op een beetje coulance en credits te kunnen rekenen van de KNSB."

Wüst had contact met de KNSB over haar wensen, doch zonder succes. "Ik heb vorig jaar veel tijd en energie gestoken in de nieuwe regels. Die heb ik samen met directeur sport Arie Koops van de KNSB ontworpen, zodat er dan wat meer bescherming zou zijn voor de toppers. Die is er ook wel, maar pas als je er eenmaal bijzit. Als je er met een aanwijsbare reden buiten valt, dan is er gewoon geen kans meer", zegt Wüst over haar situatie.

Malle Marietje

Wüst, die nog steeds op zoek is naar een sponsor voor haar ploeg, had op meer vertrouwen bij de bond gerekend. "Ik voel me wel teleurgesteld", geeft de schaatsster toe. Ze wil echter niet bij de pakken neerzitten. "Ik ga er alleen maar harder van vechten. Ik ben niet in één keer 'malle Marietje' die niet meer kan schaatsen. Ik weet hoe het moet."

Lange neus

Wüst gaat ervan uit dat het allemaal goedkomt met haar dit seizoen. "Het wordt alleen maar mooier om het straks wel te halen. Dan weet je in ieder geval dat je het helemaal zelf hebt gedaan. En dan trek ik een lange neus naar al die anderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl