NOS Nieuws

Rob van Gijzel vertrekt als burgemeester Eindhoven

Eindhovense burgemeester vertrekt

Rob van Gijzel heeft zijn vertrek aangekondigd als burgemeester van Eindhoven. In de gemeenteraad liet hij vanavond weten dat hij per 1 september volgend jaar wil plaatsmaken voor een opvolger.

Toen Van Gijzel vorig jaar voor een tweede termijn werd benoemd, zei hij al dat hij voortijdig zou vertrekken. Hij weet nog niet wat hij hierna gaat doen.

Van Gijzel kiest voor een vertrek, anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zelf trad hij in april 2008 aan, geruime tijd voor de raadsverkiezingen van 2010. Van Gijzel vond het prettig om dat op een rustig moment te doen, dat niet samenviel met de campagne- en verkiezingstijd. Zo'n start gunt hij zijn opvolger ook, zei hij.

Kamerlid

Van Gijzel is 61 en lid van de PvdA. Hij was lang lid van de Tweede Kamer, van 1989 tot 2001, toen hij de Kamer verliet na een conflict met fractieleider Melkert. Hij maakte zich onder meer sterk voor een parlementaire enquête naar de Bijlmerramp en naar fraude in de bouw.

In 2003 deed Van Gijzel een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Eindhoven. Vijf later lukte het hem wel, toen hij in een referendum zijn partijgenoot Leen Verbeek versloeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl