Een Amerikaanse militair traint een Iraakse eenheid
NOS Nieuws

Meer Amerikaanse elite-eenheden naar Irak en Syrië

De Verenigde Staten voeren de strijd tegen IS in Irak en Syrië op en sturen meer speciale eenheden. Dat heeft minister Carter van Defensie gezegd.

De elite-eenheden gaan naar Irak om Iraakse militairen en Koerdische strijders te helpen bij gevechten tegen IS, zegt Carter. Ze moeten ook invallen doen, inlichtingen verzamelen, gijzelaars bevrijden en leiders van Islamitische Staat gevangennemen.

Carter kondigde ook aan dat er aanvallen komen op de infrastructuur van IS en dat de bronnen van inkomsten van de extremisten, vooral die uit de verkoop van olie, zullen worden aangepakt.

Uitnodiging

Aantallen noemde Carter niet. Nu zijn er minder dan 50 leden van de special forces actief in Syrië. De Amerikaanse troepenmacht in Irak bestaat in totaal nog uit 3500 militairen. Zij trainen het leger en adviseren bij gevechten. De minister zegt dat het leger staat te popelen om meer te doen in de strijd tegen IS.

"De invallen in Irak worden uitgevoerd op uitnodiging van de regering. Ze richten zich op het verdedigen van grenzen en de opbouw van de Iraakse veiligheidsmacht", zei Carter. "De eenheden staan ook klaar voor operaties in Syrië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl