NOS Nieuws

SP: vastgoed weghalen bij bestuurders mbo, hbo en wo

De SP stelt voor de verantwoordelijkheid voor vastgoed weg te halen bij schoolbesturen van mbo's, hbo's en universiteiten. "Het gaat inmiddels om megalomane bouwprojecten", zegt Kamerlid Van Dijk.

Aanleiding is het vernietigende rapport van vandaag over ROC Leiden. Een commissie onder leiding van de Rotterdamse hoogleraar Pauline Meurs concludeert dat bij dat ROC door een gebrek aan regie en kennis de gebouwen vijf keer duurder werden dan nodig.

Drama

Van Dijk spreekt van "een ongelooflijk drama". Hij wijst op eerdere nieuwbouw-affaires zoals bij Amarantis en de Universiteit van Amsterdam.

Morgen bespreekt de Kamer zijn initiatiefnota voor meer democratie in het onderwijs en ook dit vastgoedvoorstel. Tot nu toe wil minister Bussemaker van Onderwijs het vastgoed bij de scholen laten, maar dan met strenger toezicht.

De VVD wil dat scholen die een puinhoop maken van hun vastgoedbeleid failliet gaan, om zo de vastgoedbedrijven die profiteren van budgetoverschrijdingen te waarschuwen. Kamerlid Lucas: "Je moet mismanagement niet belonen met een financiële injectie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl