Premier Medvedev leidt een kabinetsvergadering over de sancties tegen Turkije
NOS Nieuws

Oliepijpleiding Turkish Stream niet op sanctielijst Russen

De Russische premier Medvedev heeft bekendgemaakt met welke sancties Rusland Turkije wil bestraffen voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig op 24 november. De lijst bevat weinig nieuws, maar opvallend is wel dat de bouw van de gaspijpleiding Turkish Stream niet op de lijst voorkomt.

Vanaf vandaag geldt een verbod op chartervluchten van Rusland naar Turkije. Op 1 januari wordt een invoerverbod van kracht op Turkse producten zoals tomaten, uien, druiven, kip en zout. Rusland is een grote afnemer van citroenen en noten uit Turkije, maar die vallen niet onder de sancties.

In het nieuwe jaar wordt de visumplicht voor Turken die Rusland willen bezoeken weer ingevoerd. De visumplicht was bijna vijf jaar geleden afgeschaft. Sportclubs mogen geen Turken meer aantrekken en Turkse bouwbedrijven mogen in 2016 alleen nog bij uitzondering aan de slag in Rusland. Al de hierboven genoemde maatregelen waren al aangekondigd.

Turkish Stream

Het is overigens nog onduidelijk of de aan te leggen gaspijpleiding tussen Rusland en Turkije helemaal buiten de sancties blijft. Twee bronnen binnen het staatsgas- en oliebedrijf Gazprom hebben tegen het persbureau Reuters gezegd dat ze verwachten dat president Poetin het project alsnog stillegt. Een bron zegt dat Gazprom liever heeft dat de bouw voor enkele jaren wordt stopgezet, dan dat het hele project op de helling gaat.

Rusland en Turkije blijven verwikkeld in een woordenstrijd over het neerhalen van het gevechtsvliegtuig. President Erdogan heeft zijn ambtgenoot Poetin uitgedaagd te bewijzen dat Turkije olie koopt van IS. Als Poetin dat kan waarmaken, treed ik af, zei Erdogan. Anders zou Poetin zelf het veld moeten ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl