Confrontatie tussen Feyenoordsupporters en de politie in Rome
NOS Nieuws

Celstraf geëist tegen Feyenoordfan die vuurwerkbom naar politie gooide

Het Openbaar Ministerie heeft anderhalf jaar celstraf geëist tegen een 21-jarige Feyenoordsupporter uit Zierikzee. De man zou tijdens de rellen in Rome op 19 februari zwaar vuurwerk, een zogenoemde shell mortierbom, naar Italiaanse politieagenten hebben gegooid. Dat is poging tot doodslag, vindt de officier van justitie.

Op videobeelden is te zien hoe iemand vuurwerk gooit naar een groepje Italiaanse ME'ers. Volgens het OM is dat Roy L.

Het vuurwerk ontploft midden tussen de politiemannen en een agent valt gewond op de grond. De politieman had schaafwonden en kneuzingen aan zijn benen. De verwondingen vielen nog mee, want volgens een deskundige kan een mortierbom zwaar lichamelijk letsel veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.

"Ik was het niet"

De 21-jarige voetbalfan ontkent dat hij de vuurwerkbom heeft gegooid. Dat was iemand anders, zegt hij. Wel geeft hij toe dat hij een autospiegel heeft geworpen naar politiemensen die de voetbalfans filmden. Deze spiegel treft ook doel, zo blijkt uit de beelden. L. had al een stadionverbod en dat is verlengd tot 2025.

Tegen vijf andere Feyenoordfans eiste het OM werkstraffen. Zij hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, zoals het gooien van stenen en flessen naar de politie.

In totaal staan in Rotterdam op vier zittingsdagen 44 Feyenoordfans terecht voor de ongeregeldheden voor aanvang van de wedstrijd AS Roma – Feyenoord op 19 februari. De laatste tien verdachten komen morgen voor de rechter. Het OM heeft tot nu toe vooral werkstraffen tot 240 uur geëist.

De 44 verdachten worden niet vervolgd voor het vernielen van de Barcaccia-fontein. De daders hiervan konden niet op videobeelden worden geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl