In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

'Onnodig veel aanrijdingen met damherten in Zeeland'

De provincie Zeeland doet veel te weinig om aanrijdingen met reeën en damherten te voorkomen. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. "De aanrijdingen hebben traumatische gevolgen voor mens en dier", zeggen de jagers tegen Omroep Zeeland.

Volgens tellingen van de Jagersvereniging werden in Zeeland vorig jaar 131 reeën doodgereden. Dit jaar overkwam dat ook 48 damherten. Jacht op de dieren zou volgens de jagers de populatie beperken waardoor aanrijdingen minder vaak voorkomen. Het motto daarbij is: beter door het geweer dan door het verkeer.

Nul op het rekest

De Jagersvereniging heeft het probleem meerdere keren aangekaart bij de provincie Zeeland, tot nu toe zonder resultaat. "Het is heel jammer en vervelend dat de provincie Zeeland zo terughoudend is als het gaat om het beheer van damherten en reewild. Laatst hebben we nog een gesprek gehad met de commissaris van de koning. Keer op keer krijgen we nul op het rekest, ook bij ambtenaren en bij de Faunabeheereenheid, het adviesorgaan van de provincie."

In Zeeland mag alleen mondjesmaat op damherten worden gejaagd. Andere provincies zoals Gelderland, Utrecht, Friesland en Drenthe zijn volgens de jagersvereniging veel actiever als het gaat om wildbeheer.

Advertentie via Ster.nl