NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider Bradley Manning heeft het zwaar

Al meer dan een half jaar zit de Amerikaanse soldaat Bradley Manning in eenzame opsluiting. Hij zit gevangen voor het lekken van documenten naar WikiLeaks.

Sympathisanten van Manning hebben bij de VN een klacht ingediend over zijn behandeling. Onder welke omstandigheden zit hij vast?

Mei 2010. De Amerikaanse soldaat Bradley Manning wordt gearresteerd op de legerbasis Hammer in Irak. Hij werkt dan als inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger en wordt opgepakt voor het lekken van een video van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. Behalve de videobeelden zou Manning ook nog honderdduizenden diplomatieke telegrammen aan WikiLeaks gelekt hebben.

In juli wordt Manning overgebracht naar de gevangenis van Qantico in Virginia. Sindsdien zit hij daar 23 uur per dag in zijn cel.

'Erbarmelijke omstandigheden'

Volgens sympathisanten van Manning zit hij in de gevangenis onder 'erbarmelijke' en 'onmenselijke' omstandigheden. In de Britse krant The Guardian verklaart een vriend van Manning, die hem regelmatig bezoekt, hoe de Amerikaanse soldaat het in zijn cel moet stellen zonder een kussen en dekens. Ook zou hij geen gelegenheid krijgen om te sporten en mag hij geen nieuwsuitzendingen op televisie kijken.

Sympathisanten van Manning krijgen steun van het internetmagazine Salon. Dat stelt de behandeling van Manning zelfs gelijk aan marteling. Het magazine sprak met verschillende mensen die goed bekend zijn met het type omstandigheden waaronder Manning wordt vastgehouden, onder wie een woordvoerder van de gevangenis.

Ondanks dat Manning nog niet is veroordeeld, zit hij geïsoleerd en mag hij maar één uur per dag zijn cel verlaten. Verder mag hij geen enkel contact met de buitenwereld hebben. In veel landen zou dit marteling worden genoemd. aldus Salon.

Doorsnee dag

Mannings belangrijkste advocaat, David Coombs, ziet dat anders. Volgens hem, is er inderdaad sprake van een 'streng' en 'karig' regime, maar wordt Manning niet anders behandeld dan ieder ander.

Op zijn website beschrijft Coombs een 'doorsnee dag' van de Amerikaanse soldaat. Manning verblijft in een cel van van 1.80 bij 3.60 meter. De cel heeft een bed, een kraantje en een toilet. Om vijf uur 's morgens wordt hij wakker gemaakt. Tussen vijf uur 's ochtends en acht uur 's avonds mag hij niet slapen. Als hij dat wel doet, dwingen de bewakers hem om te zitten of te staan. Gedurende de dag mag Manning een tot drie uur televisie kijken, 'naar de standaard lokale tv-stations'. Aldus zijn advocaat. Volgens Coombs heeft Manning geen contact met andere gevangenen. Soms hoort hij wel andere gevangenen praten, maar op dit moment zitten er geen andere gevangenen in de buurt van zijn cel.

Professioneel

Volgens de advocaat gedragen de bewakers van Manning zich professioneel. Ze spreken niet met hem, maar hebben hem ook nooit getreiterd of lastiggevallen. Tussen zeven en half tien 's avonds mag Manning brieven schrijven aan zijn familie of aan zijn advocaten. In diezelfde tijd heeft hij ook de mogelijkheid om een kwartier te douchen.

Manning mag vijftien boeken of tijdschriften in zijn bezit hebben, die vooraf worden goedgekeurd door een commissie. In het weekend en in de vakanties mag hij drie uur per dag bezoek ontvangen.

Verenigde Naties

Streng doch rechtvaardig of marteling? Dat gaan de Verenigde Naties de komende maanden uitzoeken. Voorlopig zit Manning in ieder geval nog vast. Het is nog niet zeker wanneer hij voorkomt, waarschijnlijk in het voorjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl