NOS Nieuws

New York Times weer slachtoffer Thaise censuur

De Thaise drukker van The International New York Times heeft geweigerd een artikel te printen dat het land in een negatief daglicht stelt. In Thailand staat nu in plaats van het oorspronkelijke artikel een wit vlak op de voorpagina.

In het vlak staan twee regels: "The article in this space was removed by our printer in Thailand. The International New York Times and its editorial staff had no role in its removal."

Kritiek

Het artikel is wel te lezen op de website van de krant. Het is erg kritisch over het beleid in Thailand, met teksten als "Thailand zit in een sleur", "de militaire overheid maakt geen haast met het teruggeven van de macht aan politici" en "de Thaise koning Bhumibol Adulyadej ijlt en vertoont zich al maanden niet meer publiekelijk". In Thailand staat op het beledigen van de koning een gevangenisstraf van 15 jaar.

Verder constateert de krant in het artikel dat Thailand inmiddels door zijn buurlanden is ingehaald en dat het militaire regime voornamelijk bezig is met het onderdrukken van zijn critici door hoogleraren, politici, journalisten en studenten op te sluiten.

Het is de tweede keer in drie maanden dat de lokale drukker in Thailand berichtgeving van The International New York Times censureert. De drukkerij zegt het recht te hebben om artikelen die "te gevoelig zijn" niet te publiceren. Het eerdere geblokkeerde artikel, in september, ging over de toekomst van de Thaise monarchie. Toen kwam de hele krant niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl