Filmdistributeurs gaan in 2016 achter illegale downloaders aan
Gebruikers die via illegale wegen films downloaden, kunnen vanaf 2016 een waarschuwing en vervolgens een schikkingsvoorstel verwachten. Dat heeft Willem Pruijssers, directeur van Dutch Filmworks gezegd bij radiozender BNR. De laagste schadevergoeding ligt rond de 150 euro.
Als mensen via torrents een film downloaden, is hun ip-adres zichtbaar. Dit is een soort kenteken voor je computer. Pruijssers zegt dat distributeurs dankzij digitaal speurwerk ip-adressen al in handen hebben. "We weten dat Michiel de Ruyter in één week achtduizend keer illegaal werd gedownload", aldus de directeur bij BNR.
Medewerking providers
Met dat ip-adres willen de distributeurs vervolgens naar internetproviders stappen. Pruijssers hoopt dat zij zullen meewerken, maar de kans daarop is zo goed als nihil. Providers zullen dit zonder rechterlijk bevel niet willen doen.
De vraag is dus vooral of een rechter een provider zal dwingen om gegevens over te dragen. In een zaak die ging tussen de distributeur van filmporno en provider UPC (inmiddels Ziggo) was volgens de rechter onvoldoende bewezen dat het ip-adres daadwerkelijk aan een bepaalde gebruiker was te koppelen.
Volgens UPC zijn de ip-adressen dynamisch, waardoor meerdere personen hetzelfde adres kunnen gebruiken en onduidelijk is wie er heeft gedownload.
Voorbeeld stellen
Distributeurs lijken zeker van hun zaak, maar het zal per keer verschillen of ze ook succes hebben, denkt Harmke Lankhorst van SOLV advocaten. "Ik denk dat ze zullen beginnen met een zaak waarbij het zeer duidelijk is dat een gebruiker via een ip-adres een film heeft gedownload. Dat is de makkelijkste zaak om te winnen en zo kunnen ze direct een voorbeeld stellen."
Onder studenten zijn veel downloaders. Het zal voor distributeurs lastiger zijn om hen aan te pakken, denkt Lankhorst. Zij wonen vaak in studentenhuizen en het is in zo'n situatie lang niet altijd duidelijk wie heeft gedownload en of ze samen verantwoordelijk kunnen worden gesteld.