NOS Nieuws

DSM: we moeten stoppen met die kolencentrales

Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van chemiebedrijf DSM, vindt kolencentrales niet meer van deze tijd. "We moeten stoppen met de kolencentrales en overgaan op alternatieve energiebronnen, niet alleen vanwege het milieu, maar ook omdat we voor onze energievoorziening veel te afhankelijk worden van buitenlandse partijen."

Sijbesma reageerde in het NOS Radio 1 Journaal op het complimentje dat premier Rutte gisteren gaf voor het milieuvriendelijke beleid van DSM, Unilever en Heineken. Maar hij maakte ook meteen van de gelegenheid gebruik om zich af te zetten tegen Rutte's partij. De VVD zal namelijk coalitiepartner PvdA niet steunen bij het voorstel om alle kolencentrales in ons land binnen tien jaar te sluiten.

Volgens Sijbesma moeten bedrijven minder naar de korte termijn kijken en moeten ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid iets serieuzer nemen. "Meer dan twee graden opwarming van de aarde betekent dat onze kinderen het enorm lastig gaan krijgen. We zitten nu in een traject van zo'n drie tot vijf graden opwarming en ik denk dat we dat niet kunnen maken naar de volgende generatie."

Klimaatvluchtelingen

Een bedrijf als DSM moet zich, volgens Sijbesma, ook het lot van mensen in andere delen van de wereld aantrekken die nu al de gevolgen van de klimaatverandering ondervinden. "Als we deze kwestie niet oppakken, kunnen we in de toekomst nog meer vluchtelingen verwachten: klimaatvluchtelingen." Sijbesma heeft goede hoop dat er in Parijs een belangrijke stap gezet gaat worden.

Nederland is een van de hekkensluiters van Europa

Faiza Oulahsen, Greenpeace

Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat & Energie van Greenpeace, is blij met de visionaire woorden van Sijbesma. Ook op de klimaattop in Parijs hoorde ze die veel, alleen niet van premier Rutte. Toen ze hem gisteren voor zijn speech nog even vroeg of hij de kolencentrales zou noemen, kreeg ze 'een kordaat nee'.

Ze vindt dat DSM het best goed doet, maar ze plaatst ook een kanttekening bij de 'mooie woorden'. "Als je naar het Energieakkoord kijkt, dan zie je dat de bedrijven de gemaakte afspraken vaak niet nakomen, dat ze achterover leunen en met de vinger naar elkaar wijzen. Dat geldt ook voor DSM. Het akkoord gaat ook over energiebesparing en de afspraak was dat de grote energieslurpers hun verbruik met 9 petajoule zouden terugbrengen, maar er is nog geen enkel plan ingediend, ook niet door DSM." Een petajoule is een biljard joule, ofwel een 1 met 15 nullen.

België is uitgeroepen tot 'Fossiel van de dag'

Over de klimaattop is Oulahsen wel optimistisch. Maar voor Nederland vreest ze het ergste: "Nederland is een van de achterlopers, een van de hekkensluiters van Europa. We doen het hartstikke slecht op het gebied van CO2-uitstoot. Het zou me niets verbazen als Nederland een van de komende dagen, net als België, wordt uitgeroepen tot "Fossiel van de dag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl