Winkelend publiek Kalverstraat
NOS Nieuws

Bedrijf berispt voor volgen winkelpubliek met wifi

Winkelend publiek volgen via wifi-signalen zonder dat het daarover wordt ingelicht, is in strijd met de wet. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Bluetrace, het bedrijf dat voor veel winkels en overheden deze technologie verzorgt, moet aanpassingen doen.

Smartphones zoeken constant naar wifi-punten om verbinding mee te maken. Bluetrace heeft een kastje ontwikkeld dat deze signalen opvangt en waarmee de winkelier kan zien wie wel en niet naar binnen loopt, of dat samen met anderen is en hoe lang mensen binnen blijven.

Onduidelijk voor klanten

De privacywaakhond stelt dat Bluetrace zich bij het verzamelen niet aan de regels houdt. Zo is het voor klanten onduidelijk wat voor gegevens Bluetrace verzamelt en waarvoor. Daarnaast worden de gegevens door het bedrijf voor onbepaalde tijd bewaard.

Het bedrijf wil de gegevens voortaan onherkenbaar opslaan en voor maximaal 48 uur. Het CBP zal binnenkort kijken of dat dit voldoende is. Daarnaast mag het bedrijf mensen die alleen maar langs winkels lopen niet meer volgen.

Bluetrace zegt in een reactie al sinds begin dit jaar in gesprek te zijn met de privacywaakhond en het bedrijf stelt al in een "vroeg stadium" maatregelen te hebben genomen om aan alle eisen van het CBP te voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl