Een van de vissersboten die de afgelopen weken zijn aangespoeld
NOS Nieuws

Wrakke vissersboten met lijken aangespoeld op Japanse kust

Japan begint een onderzoek naar mysterieuze vissersboten die de afgelopen weken voor de Japanse kust zijn aangetroffen. Op verschillende plaatsen aan de kust zijn elf vissersboten aangespoeld. Daarin werden 25 lichamen gevonden.

Het lijkt erop dat ze uit Noord-Korea komen. Op de houten boten, die in hele slechte staat verkeerden, staan Koreaanse opschriften te zien, en is een stukje van een Noord-Koreaanse vlag gevonden.

Stroming

Noord-Korea wil dat vissers steeds meer vis vangen, elke boot heeft een bepaald quotum waar het aan moet voldoen. Vissers blijven daardoor vaak langer op zee om aan het quotum te kunnen komen.

De meest waarschijnlijke oorzaak is dan ook dat de vissersboten te ver van de Noord-Koreaanse kust zijn geraakt waarna de benzine opraakte of de motor kapot ging.

Vervolgens heeft de stroming de boten meegesleurd naar Japan. Niet voorbereid op een lange tijd op zee, zijn de vissers aan boord waarschijnlijk omgekomen door een gebrek aan water en eten.

Mysterieuze schepen op Japanse kust

De Japanse kustwacht houdt ook rekening met de mogelijkheid dat een aantal boten mensen aan boord had die probeerden uit Noord-Korea te vluchten.

In 2011 werden negen mensen, waaronder enkele jonge kinderen, gered aan de kust van Japan. De groep was al vijf dagen onderweg naar Zuid-Korea om daar asiel aan te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl