NOS Nieuws

Adders hebben beperkte actieradius

De meeste adders op het Hijkerveld in Drenthe leggen per seizoen maximaal drie- tot vierhonderd meter af. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek van de Werkgroep Adderonderzoek Nederland.

Het Hijkerveld is een uniek gebied, omdat er zo veel adders zijn gevonden. Voor het onderzoek werden tussen 1999 en 2011 6500 adders gevangen en weer vrijgelaten, schrijft RTV Drenthe.

Er zijn foto's gemaakt van de unieke kopschilden, waaraan de dieren worden herkend. Zo zien de onderzoekers bij een tweede vangst hoe ver de dieren zich verplaatst hebben.

Kleine afstand

Opvallend is dat een derde van de adders niet meer dan vijftig meter aflegt. Uitschieters zijn er ook: één exemplaar heeft zich meer dan 2,5 kilometer verplaatst.

Verder valt op dat de slangen vaak een andere plek kiezen voor de zomer dan voor de winter. Die hoeven niet ver uit elkaar te liggen, maar hebben wel vaak andere vegetatie.

Inmiddels zijn 11.000 adders gevangen en geregistreerd. De nieuwe gegevens worden nu uitgewerkt, waarbij vooral naar het verhuisgedrag wordt gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl