IOC-voorzitter Thomas Bach
NOS Sport

Bach: afhaken Hamburg voor 2024 is 'gemiste kans'

De Olympische Spelen van 2024 worden niet gehouden in Hamburg. Dat werd duidelijk nadat de bevolking van de Duitse stad in een referendum tegen de komst van het sportevenement stemde.

"Een gemiste kans voor Hamburg en voor Duitsland", reageerde IOC-voorzitter Thomas Bach maandag tegen Inside the Games.

"Het is mogelijk dat deze beslissing een gevolg is van betreurenswaardige incidenten de laatste tijd met betrekking tot doping en corruptie in andere sporten", verwees de Duitser onder meer naar mogelijke corruptie aangaande het door Duitsland binnengehaalde WK voetbal van 2006.

Hamburg zegt 'nein' tegen Spelen 2024

Bach is overigens bevriend met Franz Beckenbauer, die ervan wordt verdacht de FIFA te hebben omgekocht om zodoende het WK binnen te halen. De oud-voetballer zou eind jaren negentig een bedrag van 6,7 miljoen euro hebben overgemaakt naar FIFA-official Jack Warner.

"Dit is jammer, maar het IOC respecteert uiteraard de keuze van de inwoners van Hamburg", vervolgde Bach, die zag dat er slechts een kleine meerderheid tegen was: 51,6%. Ook het forse budget van 3,4 miljard euro zou mee hebben gespeeld in de afwijzing.

Vier steden voor 2024

Met het afhaken van Hamburg, blijven er nog vier steden over voor de Spelen van 2024. Drie liggen in Europa: Boedapest, Parijs en Rome. Daarnaast brengt ook Los Angeles een bid uit. De Spelen van 2016 zijn in Rio (Zuid-Amerika), die van 2020 in Tokio (Azië).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl