Anish Giri noteert een zet tijdens het Tata Steel Chess-toernooi
NOS Sport

Giri kan zich opmaken voor kandidatentoernooi

Anish Giri kan zich officieel gaan opmaken voor het kandidatentoernooi. De 21-jarige Nederlandse grootmeester staat achtste op de FIDE-ranglijst van december en heeft zich daarmee definitief gekwalificeerd.

Giri is daarmee de eerste Nederlander in ruim twintig jaar die een aanval mag doen op de schaaktroon. Paul van der Sterren was in 1994 de laatste die daar in de buurt kwam. Hij reikte destijds tot het laatste stadium van een driejarige kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap, waarin Gata Kamsky in de kwartfinales in Wijk aan Zee te sterk was.

Viswanathan Anand (de verliezer van de WK-match tegen Magnus Carlsen), Fabiano Caruana en Hiraku Nakamura (de nummers 1 en 2 van de Grand Prix-reeks), Sergej Karjakin en Peter Svidler (finalisten van de WB in Bakoe) en Veselin Topalov (nummer 2 van de ranglijst) verzekerden zich al eerder van deelname. De enige wildcard die de organisatie te vergeven had, ging naar Levon Aronian.

Het kandidatentoernooi wordt in maart in Moskou gespeeld. De winnaar heeft het recht om de Noorse titelhouder Carlsen uit te dagen. Die WK-match staat gepland voor november 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl