Legerleider Desi Bouterse begin jaren 80
NOS Nieuws

Knoops acht hervatting van zaak tegen Bouterse mogelijk

De Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd kwam vanochtend vroeg met het bericht dat het Surinaamse Openbaar Ministerie moet doorgaan met de vervolging van president Desi Bouterse. Bouterse stond eerder terecht in het Decembermoorden-strafproces, maar dat werd in 2012 opgeschort toen een zeer omstreden Amnestiewet werd aangenomen.

In afwachting van nader nieuws uit Suriname, belde het NOS Radio 1 Journaal alvast met advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops. Knoops kent de inhoud van de uitspraak van het Hof van Justitie nog niet, maar acht het goed mogelijk dat de weg is vrijgemaakt voor vervolging van Desi Bouterse en andere verdachten.

Rechtsvacuüm

De openbaar aanklager en de krijgsraad van Suriname vonden destijds dat de Amnestiewet getoetst moest worden door een Constitutioneel Hof. Maar omdat Suriname niet over zo'n hof beschikt, belandde het strafproces in een rechtsvacuüm. De nabestaanden van de vijftien slachtoffers eisten daarom van het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging. Als De Ware Tijd gelijk heeft, lijkt die er nu dus toch te komen.

Knoops: "Als het Hof van Justitie, als hoogste juridische instantie in Suriname, inderdaad die eerdere opschorting door de Krijgsraad ongeldig heeft verklaard, dan zou dat betekenen dat de vervolging kan doorgaan. Het zou kunnen dat het Hof van Justitie de interventie door middel van die Amnestiewet toch heeft getoetst aan internationale verdragen. En daaruit blijkt dat amnestie, als het gaat om de schending van mensenrechten, niet in alle gevallen toelaatbaar is."

Irrelevant

Volgens Knoops zou het ook kunnen dat het Hof toetsing van de Amnestiewet überhaupt irrelevant vindt voor het lopende strafproces, omdat een Surinaams wetsartikel bepaalt dat er in een lopend strafproces niet geïntervenieerd mag worden.

Knoops: "Het zou kunnen betekenen dat het Hof van Justitie een andere visie heeft dan de krijgsraad en de aanklager en dat er dus een heel andere juridische situatie zal ontstaan dan in 2012, toen die Amnestiewet ging spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl