NOS Sport

Coe: cultuuromslag in Russische atletiek nodig

Seppelt voelt Coe aan de tand

Er is binnen de Russische atletiek een cultuuromslag nodig om helemaal dopingvrij te worden. Dat heeft IAAF-voorzitter Sebastian Coe gezegd in een interview met de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt. Het is dus nog maar de vraag of Rusland aan de eisen kan voldoen die gesteld zijn om aan de komende Olympische Spelen deel te nemen.

ARD-journalist Seppelt bracht eind vorig jaar met zijn documentaire Geheimsache Doping het dopingschandaal binnen de Russische atletiek aan het rollen. Het leidde tot een diepgaand onderzoek en uiteindelijk tot de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond door de IAAF.

Historische uitdaging

"Het gaat niet alleen om structurele veranderingen, maar ook om een culturele omslag", zegt Coe. "We hebben een nieuwe generatie van trainers nodig die beseffen dat het best mogelijk is om atleten schoon en integer te coachen en zo op het hoogste niveau te komen. Ik kan daar geen termijn voor noemen. Cultuurverandering duurt nu eenmaal langer."

Als Rusland alsnog aan de eisen van de IAAF voldoet en komend jaar in Rio de Janeiro van de partij is, zullen er volgens Seppelt ongetwijfeld atleten aan de start verschijnen die onder invloed zijn van doping. De IAAF-voorzitter bevestigt dat: "Dat klopt en dat is een historische uitdaging. Onderzoek heeft uitgewezen dat atleten die prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt, met name middelen die de spiergroei bevorderen, daar nog jarenlang profijt van hebben."

Coe en Seppelt zijn niet de beste vrienden. Toen de journalist met zijn onthullingen over doping kwam, sprak Coe - toen nog vice-voorzitter van de IAAF - van een oorlogsverklaring aan de atletiek en een poging om de reputatie van de sport te vernietigen. Seppelt heeft eerder gezegd te betwijfelen of de Britse oud-atleet de aangewezen persoon is om schoon schip te maken en noemde hem niet erg geloofwaardig.

Kan Sebastian Coe de atletiek wel opschonen?

Uit het gesprek met Seppelt blijkt dat Coe de ARD-documentaires, waarin veel gebruik is gemaakt van verborgen camera's, nooit heeft gezien. "Ik was toen niet in Europa, maar ik heb wel de transcripties gelezen", stelt de IAAF-voorzitter. Ook heeft hij nooit contact gezocht met de Russische klokkenluiders Vitalij en Joelija Stepanov. "Ik heb daar nog geen gelegenheid toe gehad", aldus Coe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl