Fans van FC Twente
NOS Voetbal

'Financieel is FC Twente gered, nu sportief nog'

Na al het slechte nieuws dat FC Twente de afgelopen weken over zich heen kreeg, kwam er vanuit de Enschedese gemeenteraad maandagavond eindelijk beter nieuws voor de geplaagde club. Want volgens wethouder Eelco Eerenberg gaat FC Twente dankzij zijn reddingsplan een financieel gezonde toekomst tegemoet.

Eerenberg benadrukt bovendien dat de overeenkomst de gemeente, die bereid is een garantstelling van 32 miljoen euro te verlenen, in principe geen geld hoeft te kosten. "Het mooie van deze oplossing is: pas als het weer misgaat, komt die garantstelling in beeld. Maar ik heb geen reden om eraan te twijfelen dat het nu wel goed gaat."

Andere clubstructuur

Het is een opmerkelijke uitspraak over een club waar de afgelopen week het ene na het andere lijk uit de kast kwam. Maar Eerenberg denkt het wanbeleid in de toekomst te voorkomen door strenge eisen te stellen.

"Als FC Twente een beroep doet op de overheid, vinden we dat wij ook iets mogen vinden van hoe die club georganiseerd is. We vinden bijvoorbeeld dat er een klokkenluidersregeling moet komen en dat kapitaal en bestuur gescheiden moeten worden."

Eelco Eerenberg

De wethouder presenteert zijn plannen nog maar kort na de jongste berichten over de financiële chaos bij FC Twente. Een besluit over die plannen is er weliswaar nog niet genomen door de gemeenteraad, maar als het aan Eerenberg ligt, gaat ook dat niet lang duren.

"In december is er een nieuw peilmoment van de licentiecommissie van de KNVB en dat willen we halen, want het doel van deze operatie is om zo snel mogelijk in categorie 2 te komen. Anders komt de licentie in gevaar."

Mocht het reddingsplan goedgekeurd worden door de gemeenteraad en ook de staatssteuntoets doorstaan, dan lijkt het er dus op dat de Tukkers de financiële zorgen voorlopig achter zich laten. Maar daarmee is de club nog niet van de belabberde stand op de ranglijst verlost.

Volgens FC Twente betekent degradatie niet meteen faillissement

Wethouder Eelco Eerenberg

"Ja, op het sportieve vlak moet er ook nog wel wat gebeuren", beaamt Eerenberg. "Ik voel me voor veel zaken in de stad verantwoordelijk, maar daarvoor toch echt niet." Toch houdt de wethouder de stand op de ranglijst nauwlettend in de gaten, zolang FC Twente in de buurt van de nacompetitiestreep blijft hangen.

"Laten we er niet op hopen, want de stad verdient beter, maar FC Twente zegt dat degradatie niet het faillissement hoeft te betekenen", verzekert Eerenberg. "Dat is een van de vragen die we FC Twente gesteld hebben. De club zal de gemeenteraad een scenario toezenden, waaruit blijkt dat FC Twente ook een aantal jaar kan overleven in de eerste divisie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl