Een advocaat in toga doet zijn bef om
NOS Nieuws

Celstraf geëist voor moeder en dochter die gijzeling planden

Het OM eist een gevangenisstraf van 4 jaar en 3,5 jaar tegen twee vrouwen uit Almelo omdat ze gedetailleerde plannen hebben gemaakt om twee mannen te gijzelen. De vrouwen, een moeder van 47 en haar dochter van 21, hoopten er volgens het OM snel veel geld mee te verdienen. Het plan mislukte.

De vrouwen hadden gegevens verzameld over de twee mannen die ze wilden gijzelen. Ze hadden de kentekens van de auto's van hun slachtoffers, gegevens over hun kinderen en foto’s klaarliggen. Ook de hoogte van het losgeld stond al op papier. Alle aantekeningen waren met de hand geschreven om te voorkomen dat de politie de gegevens in de computer zou kunnen vinden.

Neparrestatieteam

De vrouwen wilden de gijzeling laten uitvoeren door Hells Angels. Die moesten een actie in scène zetten waarbij de slachtoffers door een neparrestatieteam van de weg zouden worden gehaald. De vrouwen spraken over het afhakken van een vinger van de slachtoffers. En ze bespraken de mogelijkheid dat een van de gijzelaars het niet zou overleven.

De politie kwam de twee vrouwen bij toeval op het spoor. Bij het oprollen van een grote hennepkwekerij in Harderwijk werden twee mannen gearresteerd. Een van de arrestanten vertelde dat hij gechanteerd werd door een vrouw. Zij zou al 10.000 euro aan zwijggeld hebben ontvangen. De politie heeft daarop de tweede arrestant ingezet als bemiddelaar bij de afpersing.

Geluidsopnames

Deze man heeft contact gezocht met de afperser en daarvan geluidsopnames gemaakt. Uit de gesprekken bleek dat de vrouw samen met haar dochter een gijzeling voorbereidde.

De officier van justitie sprak van een onthutsend beeld van twee vrouwen die snel geld wilden verdienen, liefst miljoenen. "Het gemak waarmee gesproken wordt over een uit te voeren gijzeling, met mogelijk gruwelijke gevolgen voor de slachtoffers en eventuele nabestaanden, is bijna onvoorstelbaar. Opvallend is hoe snel de verdachten deze gruwelijke plannen goedkeuren, om vervolgens weer over te gaan tot wat voor hen het belangrijkste is: het geld."

De rechtbank Overijssel doet uitspraak op 14 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl