Vorige maand dineerde de Chinese president nog bij de Britse koningin in de state dining room
NOS Nieuws

Plafond Buckingham Palace dreigt in te storten

Een deel van het plafond van de luxueuze eetzaal van Buckingham Palace dreigt naar beneden te komen. De ruimte in het paleis in Londen is om veiligheidsredenen gesloten.

Tijdens een routinecontrole zagen inspecteurs dat er problemen zijn met een steunbalk in het plafond. "In afwachting van verder onderzoek is de kamer dicht", laat Buckingham Palace weten. Hoe lang dat nog duurt, is niet bekend.

Miljoenenrenovatie

In de state dining room ontvangt koningin Elizabeth wereldleiders. Zo was de Chinese president Xi Jinping er vorige maand nog te gast. Hij dronk er na het diner in de balzaal een kop koffie met de koningin. Vorig jaar nam Elizabeth haar kerstboodschap op in de eetzaal.

De 775 kamers van Buckingham Palace zijn nodig aan onderhoud toe. Onder meer de elektra en riolering worden vervangen. Sommige ruimtes hebben boilers van 60 jaar oud en elektriciteitsleidingen uit 1949. Ook moet er asbest worden verwijderd.

De renovatie kost naar schatting zo'n 200 miljoen euro. Een bron binnen het paleis zegt dat er wordt onderhandeld met het ministerie van Financiën over de financiering van de verbouwing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl