In samenwerking met
Omroep Gelderland

Hoogopgeleide vluchtelingen kunnen naar lezingen Radboud Universiteit

Speciaal voor hoogopgeleide vluchtelingen biedt de Radboud Universiteit de komende tijd lezingen aan. Doel is de vluchtelingen academische verdieping te bieden. Sprekers van verschillende faculteiten doen mee. Omroep Gelderland was vanochtend bij de eerste lezingen.

Voor veel hoogopgeleide vluchtelingen was het een verademing te gast te mogen zijn bij speciaal voor hen georganiseerde lezingen. Volgens de Syrische Manal Abdullateef geven de lezingen hoop: "De hoop dat ook wij op een dag onze eigen studies weer op zullen pakken."

Eén van de sprekers was Serkon Heno. Hij is ruim anderhalf geleden zélf uit Syrië gevlucht en studeert nu rechten aan de Nijmeegse universiteit. Heno weet als geen ander wat studie voor de vluchtelingen betekent. "Het betekent echt heel veel. Ze willen actief zijn, niet passief."

Collegegeld

Voor veel vluchtelingen is het onmogelijk om tijdens de asielprocedure in Nederland te studeren. Ze hebben geen recht op studiefinanciering. Bovendien is het collegegeld voor studenten van buiten de Europese Unie veel hoger dan voor Nederlandse studenten. Als vluchtelingen een verblijfstatus hebben, gelden voor hen dezelfde regels als voor Nederlandse jongeren.

De vluchtelingen kunnen in ieder geval niet wachten tot het zover is en zij net als Serkon Heno hun studie weer kunnen oppakken. "Een toekomst voor iedereen", lacht Serkon. "En een glimlach op alle gezichten."

Advertentie via Ster.nl