Een speurhond op JFK Airport
NOS Nieuws

VS verscherpt visumregeling na aanslagen Parijs

De VS gaat strengere eisen stellen aan reizigers uit landen die tot nu toe zonder visum naar de VS mogen reizen. Aanleiding voor de aanpassing zijn de aanslagen van 13 november in Parijs.

Reizigers uit 38 landen waaronder Nederland hoeven geen visum te hebben als ze naar de VS reizen. Ze vallen onder het Visa Waiver-programma. Zo'n 20 miljoen buitenlanders komen elk jaar zonder visum de VS binnen.

Meer controles en informatie

De Amerikanen bekijken in hoeverre die 38 landen goed meewerken aan veiligheidscontroles van reizigers. Mogelijk wordt een aantal landen geschrapt van de lijst van landen waarvandaan geen visum voor de VS nodig is.

Wie vanaf nu zonder visum naar de VS komt, krijgt te maken met strengere controles en het afgeven van biometrische informatie zoals vingerafdrukken en irisscans.

Ook moet de bezoeker informatie geven over eerdere bezoeken aan landen "die terroristen een vrijhaven bieden". Het gaat daarbij onder meer om Somalië, Mali, Egypte, Irak, Libanon, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Colombia en Venezuela.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl