Britse suikerbelasting als wapen tegen dikke jeugd
In het Britse Lagerhuis is vanavond gedebatteerd over de invoering van een suikerbelasting op frisdrank. De initiatiefnemer is de bekende chef-kok Jamie Oliver. Hij wil dat de belasting wordt opgenomen in de aangekondigde strategie tegen obesitas onder jongeren.
De Britse premier Cameron liet vorige maand in een reactie op het voorstel van de tv-chef weten niets in het plan te zien. Toch bestaat er in de Britse parlementaire gezondheidscommissie ook onder Conservatieven wel degelijk steun voor het plan. Verwacht wordt dat Sarah Wollaston, voorzitter van de commissie en conservatief Kamerlid, haar steun voor het plan uitspreekt.
Risicogroep
Wollaston heeft in The Guardian gezegd dat ruim een kwart van de kinderen de basisschool met overgewicht verlaat. Deze kinderen vormen hierdoor een risicogroep. Hun overgewicht maakt ze eerder het doelwit van pestgedrag en op latere leeftijd hebben ze een groter risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Op dit moment kost de behandeling van deze gezondheidsproblemen jaarlijks al meer dan 7,5 miljard euro.
Volgens Wollaston moet de belasting behalve voor frisdrank gelden voor alle producten waar een suikerloos alternatief voor bestaat. En als het aan haar commissie ligt, blijft het niet alleen bij de belasting en komt er een groter pakket matregelen tegen obesitas. Gedacht wordt aan extra voorlichting, een verbod op reclame voor ongezonde voeding en het ontmoedigen van grote porties en kortingsacties.
Jamie Oliver roept in zijn brief aan Cameron politici op om jeugdobesitas als ouder te benaderen en niet als politicus. "De overheid is tegenover kinderen jarenlang ongelooflijk tekortgeschoten", zegt hij. De petitie die hij begon voor zijn voorstel heeft al 150.000 steunbetuigingen ontvangen.
Oliver wil in het bijzonder frisdrank belasten, omdat veel mensen eigenlijk niet weten hoeveel suiker daar in zit. Hij adviseert om niet meer dan 5 procent van de dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Dat is ongeveer zes theelepels. In een blikje cola zitten al ruim negen theelepels suiker.
Het Conservatieve Kamerlid Andrew Percy bestempelt de belasting als "neerbuigende onzin". Hoewel hij en andere tegenstanders van het plan de zorgen over jeugdobesitas naar eigen zeggen delen, vinden ze het betuttelend om de overheid onverantwoordelijk gedrag te laten belasten. Bovendien vinden tegenstanders dat verantwoordelijke consumptie hiermee ook onnodig wordt belast.
Jamie Oliver haalde de inspiratie voor zijn plan uit zijn eigen restaurants. Frisdranken worden hier al jaren extra belast. Het gaat hier om een belasting van 10 cent bovenop de normale prijs. Alle opbrengsten hiervan gaan naar het Children’s Health Fund, een fonds dat zich inzet voor gezonder eten voor kinderen.
Hij zegt dat er sinds de invoering van de belasting in zijn restaurants minder frisdrank wordt geserveerd en verwacht dat dit bij een landelijke invoering van zo'n belasting niet anders is.