Supporters van FC Twente op de tribuna na het duel met Willem II
NOS Voetbal

Gemeente Enschede wil FC Twente helpen

De gemeente Enschede is bereid FC Twente de helpende hand toe te steken. Het college van B&W wil de noodlijdende club een garantstelling van 32 miljoen euro verlenen. De gemeenteraad moet hier nog wel mee instemmen, vermoedelijk op 14 december.

De gemeente leende FC Twente eerder 17 miljoen euro voor de verbouwing van het stadion. Door de garantstelling kan de club geld lenen bij de bank, waarmee FC Twente de lening van de gemeente kan terugbetalen en zijn schuldeisers kan afkopen.

Grolsch Veste

FC Twente moet in ruil voor de garantstelling wel aan een aantal eisen voldoen. Zo raakt de club het stadion kwijt. De Grolsch Veste wordt ondergebracht in een aparte stichting. FC Twente doet afstand van haar aandelen in het stadion en de nieuwe stichting neemt de schuld op het stadion over. FC Twente gaat huur betalen voor het gebruik van De Grolsch Veste. Dat zorgt voor een lastenverlichting van vier miljoen euro per jaar.

De gemeente is één van de belangrijkste crediteuren van FC Twente. Volgens het clubbestuur is de garantstelling noodzakelijk om de club op korte termijn van de bedreigde categorie 1 naar de stabielere categorie 2 te brengen in de financiële rangschikking van de KNVB. "Alleen langs die weg kan de proflicentie van FC Twente worden veiliggesteld'', stelt de clubleiding.

Volgens de gemeente zou de club zonder garantstelling onherroepelijk zijn licentie kwijtraken, wat tot het faillissement van de club zou leiden. De gemeente zou dan kunnen fluiten naar het geld van de lening van 17 miljoen euro.

Doyen

De KNVB is momenteel met een onderzoek bezig naar de omstreden relatie tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen. Ook de club laat onafhankelijk onderzoek doen, mede vanwege het opduiken vorige week van een document met afspraken met Doyen die de clubleiding onbekend waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl