Jet Bussemaker
NOS Nieuws

Minister en coalitie bakkeleien over voorstel cultuur

Minister Bussemaker heeft een verschil van mening met de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. VVD en PvdA willen 13,5 miljoen extra uitgeven aan cultuur, maar de minister ontraadt dat omdat de dekking volgens haar niet deugt.

De coalitiepartijen willen het geld uitgeven aan verschillende doelen. Ze willen onder meer een potje van 1 miljoen euro om omstreden tentoonstellingen en culturele debatten te beveiligen. Als voorbeeld noemen ze de lezing van de Deense cartoonist Kurt Westergaard in De Balie.

Niet netjes

Waar VVD en PvdA het geld vandaan willen halen, is het onderwerp van de discussie. De dekking komt uit het Gemeentefonds, het geld dat gemeenten krijgen van het Rijk. Bussemaker vindt dat niet netjes en wil naar een andere oplossing zoeken.

Inhoudelijk is ze best enthousiast over de voorstellen, maar om financiële redenen raadt ze de plannen toch af. VVD en PvdA houden vooralsnog vast aan hun voorstellen.

Als ze aangenomen worden zal Bussemaker de voorstellen gewoon uitvoeren, maar de komende week gaat ze overleggen met de partijen om een andere dekking te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl