De handel tussen China en Zuid-Korea gaat vooral via schepen, omdat Noord-Korea tussen beide landen ligt..
NOS Nieuws

Vrijhandelsdeal symboliseert nieuwe band tussen Zuid-Korea en China

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft een omvangrijk vrijhandelsverdrag met China goedgekeurd. Hierdoor zullen de komende jaren van meer dan 90 procent van alle goederen de importtarieven verdwijnen.

Het handelsverdrag lag al vijf maanden op tafel en werd in eerste instantie tegengehouden door boeren en vissers. Zij vreesden dat vrijhandel met China ertoe zou leiden dat de goedkopere Chinese producten hen uit de markt zouden concurreren.

Het parlement gaat nu akkoord met de deal omdat de boeren en vissers de komende jaren voor in totaal 1,3 miljard euro gecompenseerd worden in de vorm van belastingvoordelen en subsidies

Handelsoverschot

Zuid-Korea is de vierde handelspartner van China, na de Verenigde Staten, Hong Kong en Japan. De Koreanen hebben een handelsoverschot met China: in 2014 werd er volgens Zuid-Korea voor ruim 52 miljard euro meer geëxporteerd naar China dan er werd geïmporteerd. Vooral Zuid-Koreaanse elektronica, zoals smartphones en televisies, is populair in China.

Zuid-Korea verwacht dat de deal de komende tien jaar 54.000 banen oplevert. Beide landen hopen dat de vrijhandel een stimulans is voor hun economie.

Zuid-Korea is al vanaf het ontstaan in 1945 een trouwe bondgenoot van de VS. In 2007 sloot de VS een vrijhandelsdeal met Zuid-Korea en sindsdien probeerde China om eenzelfde verdrag met de Koreanen af te sluiten. De huidige deal is voor beide landen een win-win situatie en laat volgens NOS-correspondent Marieke de Vries ook zien dat Zuid-Korea niet alleen meer naar de VS kijkt.

Volgens De Vries probeert China op een slimme manier zijn invloed in Azië te vergroten. China sluit de laatste tijd veel deals met ontwikkelingslanden in Azië en Afrika. De eigen economie van China groeit de laatste tijd langzamer, waardoor het land nog intensiever dan voorheen bezig is met het sluiten van handelsdeals in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl