NOS NieuwsAangepast

Pasta is in, aardappel op z'n retour

Nederlanders zijn grote pasta-eters geworden. Vooral de laatste twee jaar zijn we met z'n allen veel meer pastaproducten gaan eten. Aten we tien jaar terug gezamenlijk 36 miljoen kilo deegwaren, in 2008 was dat ruim 41 miljoen kilo. Dit jaar komt de teller zelfs uit op bijna 44 miljoen kilo.

Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft verzameld.

Het gaat hierbij alleen om producten waarbij pasta het enige ingrediënt is. Kant-en-klaarmaaltijden worden in de berekening niet meegeteld. Onder pasta worden producten verstaan als spaghetti, macaroni, tagliatelle, lasagne, ravioli, maar ook oosterse pasta's als mie, miehoen en noedels.

Deegwaren

Groei zit ook in de verse deegwaren: werd er in 2000 nog geen half miljoen kilo van verkocht, dit jaar gaat er bijna 3,5 miljoen kilo aan verse deegwaren over de toonbank, zeven keer zoveel dus.

Droge rijst wordt langzaam maar zeker minder populair in onze keukens: de verkoop liep terug van van 29,5 miljoen kilo in 2000 naar iets meer dan 27 miljoen kilo dit jaar.

De cijfers (in miljoenen kilo's)

20002004200820092010rijst29,528,928,227,627,2deegwaren36,237,941,744,443,9verse pasta0,41,23,03,43,4

Bron: SymphonyIRI

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft over een veel langere termijn naar ons veranderde voedingspatroon gekeken. In honderd jaar tijd heeft de aardappel fors terrein verloren: het gebruik liep terug van 120 kilo per persoon per jaar in 1910 naar nog geen 90 kilo nu, inclusief patates frites.

Kaas

Het vleesgebruik nam toe van ongeveer 40 naar 60 kilo per persoon. Overigens wordt onze reputatie van kaaskoppen bevestigd door de cijfers, want de grote winnaar is de kaas: de consumptie is met 15 kilo per persoon per jaar nu drie keer zo groot als in 1910.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl