De rechtbank in Assen. Het plan om hier alleen nog eenvoudige rechtszaken te behandelen gaat niet door
NOS Nieuws

Bedreigde rechtbanken blijven toch grote zaken doen

De zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, blijven toch volwaardige zittingslocaties. De Raad voor de rechtspraak zegt dat dat mogelijk is, omdat de politiek extra geld beschikbaar heeft gesteld.

Het was de bedoeling dat bij de rechtbanken in Almelo, Assen, Dordrecht, Alkmaar, Zutphen, Maastricht en Lelystad alleen nog eenvoudige, kleine zaken behandeld zouden worden. Er zouden in die plaatsen dan geen grote zittingszalen en cellenblokken meer nodig zijn.

Te hoop

Aanleiding was een bezuiniging van in totaal 88 miljoen euro. Veel juristen liepen te hoop tegen de plannen.

Vlak voor de behandeling van de begroting van Veiligheid en Justitie maakte minister Van der Steur al bekend dat hij structureel 25 miljoen euro extra beschikbaar stelt.

Voldoende geld

Hoogstwaarschijnlijk stemt de Tweede Kamer morgen ook nog in met een motie, waarin de regering wordt opgeroepen voldoende geld vrij te maken om de zeven vestigingen "volwaardig open te houden."

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: "Nu de politiek onze roep om extra geld gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we huisvestingsparagraaf kunnen herschrijven. Als uitgangspunt geldt dat het aanbod van rechtszaken in de zeven vestigingen gehandhaafd blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl