Klimaattop begonnen met een minuut stilte
De klimaattop in Parijs is om 11.00 uur officieel geopend met een minuut stilte voor de slachtoffers van de recente aanslagen in Parijs, Beiroet, Bagdad, Tunesië en Mali. Staatshoofden en regeringsleiders van bijna alle VN-lidstaten zijn aanwezig op de eerste dag van de conferentie, die twee weken zal duren.
In zijn openingstoespraak benadrukte president Hollande het belang van de top. Het is een historische dag, zei hij, het gaat over de toekomst van de wereld.
Ook bedankte hij iedereen voor de steunbetuigingen die Frankrijk heeft gekregen na de aanslagen van 13 november. "De strijd tegen het terrorisme en tegen de opwarming van de aarde zijn nauw met elkaar verbonden. Het zijn twee grote problemen die de wereld bedreigen", zei Hollande.
Samenwerking
Hij hoopt dat er een akkoord kan worden bereikt om de opwarming van de aarde te beperken. Het bereiken van zo'n overeenkomst kan terroristen laten zien waar landen toe in staat zijn als ze samenwerken, zei hij. De top wordt voorgezeten door de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.
Na Hollande verwelkomde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de wereldleiders. Hij riep op tot samenwerking en flexibiliteit. "Een politiek momentum als dit komt er misschien nooit meer", zei hij.
Verantwoordelijkheid
President Obama noemde de besprekingen in Parijs een daad van verzet van de internationale gemeenschap om twee weken na de aanslagen toch bijeen te komen. Hij prees de Parijzenaren voor hun oproep de conferentie door te laten gaan.
Verder benadrukte hij de noodzaak om de CO2-uitstoot te beperken door een beeld te schetsen van onder water gelopen landen, verlaten steden en akkers waarop niets meer wil groeien. Hij riep op tot samenwerking om ook daadwerkelijk een akkoord te sluiten, omdat "we het niet kunnen maken onze kinderen en kleinkinderen op te zadelen met de problemen die wij hebben veroorzaakt".
De vertegenwoordigers van alle 195 deelnemende landen mogen vandaag een korte speech houden. Premier Rutte zal dat namens Nederland doen.