Moeder met kind in een achterstandswijk in Rotterdam
NOS Nieuws

Aantal mensen in bijstand voor het eerst in 7 jaar niet gestegen

Voor het eerst in zeven jaar is het aantal mensen met een bijstandsuitkering niet toegenomen. Eind september waren er 442.000 bijstandsgerechtigden, net zoveel als begin dit jaar. In 2008, voor de crisis, waren er 304.000 mensen met een bijstandsuitkering.

Er is wel een verschuiving in leeftijd. Het aantal mensen in de bijstand onder de 45 jaar daalde, en dat van boven de 45 jaar steeg iets.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) profiteren vooral jongeren van het aantrekken van de economie waardoor er meer banen zijn. Met name jongere bijstandsgerechtigden maken meer kans op het vinden van werk.

Instromers

Vorig jaar stroomden 150.000 mensen in de bijstand, van wie de helft tussen de 27 en 45 jaar was. Twintig procent van de instromers had voordien een baan en 17 procent kwam na een WW-uitkering in de bijstand.

Vooral jongeren komen al snel na het verlies van hun baan in de bijstand omdat hun arbeidsverleden te kort is om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Andere instromers in de bijstand zijn immigranten, ex-gevangenen, en mensen die door een scheiding hun inkomen verliezen.

Uit een ander onderzoek van het CBS naar WW-uitkeringen blijkt dat het aantal 55-plussers met een werkloosheidsuitkering sinds 2010 is verdubbeld. Deels komt dat doordat ouderen meer WW-rechten hebben opgebouwd, maar deels ook omdat het voor ouderen moeilijker is om een nieuwe baan te vinden.

Baan

Vorig jaar gingen 123.000 mensen uit de bijstand, waarvan 40 procent een baan vond. De kans op het vinden van een baan is sterk afhankelijk van de leeftijd. Bij mensen jonger dan 45 jaar slaagt bijna de helft daarin, bij mensen ouder van 45 jaar is dat maar een derde.

Bij het gros van de mensen die de bijstand verlaten is niet het vinden van werk de reden, maar verhuizing naar het buitenland, studeren, of de partner vindt een baan, waardoor het recht op bijstand vervalt.

Afstand

De komende jaren zal het aantal bijstandsuitkeringen nauwelijks dalen, denkt Divosa, de organisatie van sociale diensten. Door de crisis is de instroom van werklozen verdubbeld en die van WW'ers verdriedubbeld. De uitstroom naar werk is sinds de crisis echter gehalveerd.

"Veel bijstandsontvangers hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en de concurrentie is groot", zegt Divosa-voorzitter René Paas. "Reïntegratie vergt veel menskracht en de budgetten daarvoor zijn nagenoeg verdampt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl