Johan Cruijff
NOS Voetbal

Cruijff: is het vreemd dat ik denk dat ik gepiepeld word?

Johan Cruijff denkt dat hij gepiepeld wordt bij Ajax en heeft geen goed woord over voor de bestuurders in Amsterdam. "Twee mensen die Ajax geholpen hebben er financieel weer bovenop te komen, zijn ontslagen. Is het dan vreemd dat ik denk dat ik gepiepeld word?"

Cruijff doelt op het vertrek van voormalig directeur Michael Kinsbergen en Wim Jonk, hoofd jeugdopleidingen. Jonk, een Cruijff-adept, kreeg eerder deze maand van Dolf Collee, de opvolger van Kinsbergen, te horen dat zijn aanwezigheid niet langer gewenst is. Een rechtszaak volgt.

"Toen Collee zich aan mij voorstelde, zei hij dat hij helemaal geen verstand van voetbal had. Tscheu La Ling en ik hebben toen aangegeven dat we hem op dat onderdeel zouden gaan helpen. We zijn nu een paar maanden verder en hij heeft mij nooit gebeld", schrijft Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

De inmiddels vertrokken Michael Kinsbergen zou geweigerd hebben Wim Jonk te ontslaan

De voormalig topvoetballer haalt ook uit naar Hennie Henrichs, de voorzitter van de bestuursraad. "Of hij ziet het niet en is de verkeerde man op deze positie, of hij ziet het wel en is of een lafaard of hij speelt een spel", schrijft Cruijff.

Ook bij het werk van zijn jeugdvriend en thans voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), Leo van Wijk, zet Cruijff zijn vraagtekens. "Op 11 september heb ik samen met Van Wijk en Ling het hele rapport Ling doorgenomen. Leo was het daar niet honderd, maar tweehonderd procent mee eens."

Cruijff vervolgt: "Hij gaf zijn hand erop. Om vier dagen later via de RvC het omgekeerde uit te voeren."

Kinsbergen

Tot slot meldt Cruijff dat hij erachter is gekomen dat de vorige directeur, Kinsbergen, al bijna een jaar geleden de opdracht kreeg om Jonk te ontslaan. Kinsbergen zou dat geweigerd hebben.

"En hij is inmiddels uit zijn functie gezet, ondanks het feit dat hij met het binnenhalen van Ziggo het beste sponsorcontract uit de clubgeschiedenis heeft afgesloten. En laat het wegsturen van Jonk nou uitgerekend de eerste actie van zijn opvolger Collee zijn", besluit Cruijff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl