NOS Sport

Als Fontijn Rio haalt, is een medaille al bijna zeker

Als Fontijn Rio haalt, is ze meteen medaillekandidaat

Als Nouchka Fontijn zich kwalificeert voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, dan kan er volgens de boksster zelf alvast één plak worden ingevuld op de medaillespiegel: "Als je er eenmaal bent, dan ben je een sukkel als je er zonder medaille vandoor gaat."

Fontijn sluit het jaar 2015 af als gouden medaillewinnares op de Europese Spelen én als nummer twee van de wereldranglijst. Toch is ze 250 dagen voor Rio nog niet zeker van een olympisch ticket. "Europa is het continent met de meeste toppers, dus eigenlijk is het hier het moeilijkste om je te kwalificeren", legt Fontijn uit.

Slechts twaalf bokssters naar Rio

Maar als dat lukt behoort de 28-jarige boksster meteen tot de medaillekandidaten. Er doen slechts twaalf bokssters mee in Rio. "Die plaatsen zijn ook nog eens continentaal verdeeld", zegt Fontijn. "Dat betekent dat er ook voor Afrika en Oceanië twee plekken beschikbaar zijn."

Boksster Fontijn wint goud in Bakoe

Als je er eenmaal bent, dan ben je een sukkel als je er zonder medaille vandoor gaat.

Nouchka Fontijn

Pas in april kan Fontijn, die uitkomt in de klasse tot 75 kilogram, een olympisch ticket veiligstellen. Dan moet ze bij het Europees kwalificatietoernooi de finale halen. Als dat niet lukt, dan is er vlak daarna nog een herkansing bij het WK. Daar is een plaats bij de beste vier genoeg voor kwalificatie.

Wel alvast naar Rio

Voor die tijd reist Fontijn wel al keer af naar Rio de Janeiro, voor een testevent. "De beste boksers zullen daar aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat dan je alles al een keer kunt meemaken: het klimaat, de stad en de gang van zaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl