Vluchtelingen en migranten hebben de oversteek gemaakt van Turkije naar Lesbos
NOS Nieuws

EU-leiders: Turken goed aan afspraken houden

De Franse president Hollande sloeg na afloop van de EU-top met Turkije een waarschuwende toon aan. Hollande vindt dat er nauwlettend op moet worden toegezien dat Turkije zich aan de afspraken uit het nieuw gesloten vluchtelingenakkoord houdt.

De EU, zo zei Hollande, moet stap voor stap controleren of de omstandigheden voor Syrische vluchtelingen inderdaad verbeteren, of de grenscontroles strenger zijn en of actief voorkomen wordt dat Syrië-gangers de Turkse grens oversteken.

De vluchtelingenstroom moet omlaag, zo vindt ook premier Rutte. Maar het geld gaat pas naar Turkije als er concrete projecten zijn ter verbetering van de opvang, en dan nog alleen in fases, zo benadrukte hij. "De Turken moeten leveren en dat gaan we monitoren."

EU en Turkije sluiten vluchtelingenverdrag

De Belgische premier Charles Michel zei voorafgaand aan de top dat Turkije geen blanco cheque krijgt en dat Ankara ervoor moet zorgen dat Syrische vluchtelingen in Turkije betere toegang tot de arbeidsmarkt krijgen in dat land. Ook zei hij dat een Turks EU-lidmaatschap nog "heel ver weg is".

Maar de Britse premier Cameron gaf ook aan waarom het uiteindelijk toch tot een akkoord kwam. Volgens Cameron kan de vluchtelingencrisis simpelweg niet opgelost worden zonder de hulp van Ankara.

Jubelend

De Turkse premier Ahmet Davutoglu liet zich voor en na de top in Brussel uitsluitend in jubelende woorden uit over het akkoord. Hij zei dat een Turks lidmaatschap een aanwinst is voor de EU, en dat er tijdens het overleg geen enkel meningsverschil was tussen hem en de EU-leiders.

Na afloop benadrukten Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Donald Tusk dat er niet wordt getornd aan de criteria voor een EU-lidmaatschap, maar dat nu alleen het proces wordt versneld.

Kritiek

Op sociale media werd vooral kritiek geuit. De EU zou met dit akkoord alle principes en waarden overboord gooien door de mensenrechten ondergeschikt te maken aan het probleem van de vluchtelingenstroom.

Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland, twitterde: "Deal EU met Turkije: meer middelen om Syrische vluchtelingen op te vangen en niet te laten oversteken naar Europa. Maar mensenrechten?"

Timmermans: Turkije ziet in dat samenwerking nodig is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl