Andy Murray kan het niet geloven na zijn benutte wedstrijdpunt
NOS Sport

Murray: nog nooit zo emotioneel geweest na zege

Andy Murray doet wat veel mensen jarenlang als onmogelijk bestempelden: het winnen van de Davis Cup met Groot-Brittannië. Met een onervaren team, zonder grote naam aan zijn zijde, slaagde de Schot in Gent toch in zijn missie.

"Dit voelt geweldig. Ik had nooit gedacht dat we die kans zouden krijgen en ik kan het echt niet geloven", zei Murray tegenover de BBC. Murray won afgelopen dagen drie wedstrijden en bezorgde zijn land voor het eerst sinds 1936 weer eens de winst van het landentoernooi.

"Ik denk dat het een paar dagen zal duren voor het besef volledig komt. Ik ben nog nooit zo emotioneel geweest na een gewonnen partij. Je krijgt nergens zo’n sfeer als in de Davis Cup. Dat is het gevolg van spelen voor je land, dan worden mensen meer gepassioneerd. Dat is zo voor elke speler volgens mij en daarom is het niveau in de wedstrijden ook zo hoog."

Het Britse team

Ranking enkelspelRanking dubbelspel
Andy Murray2220
Kyle Edmund100-
James Ward156-
Jamie Murray-7

Murray won dit jaar alle acht zijn enkelspelen, iets wat sinds de invoering van de wereldgroep in 1981 alleen de Amerikaan John McEnroe (1982) en de Zweed Mats Wilander (1983) lukte.

Toch wenste Murray niet alle aandacht op zichzelf te vestigen. "Voor het hele team is het geweldig om een Davis Cup-titel achter onze naam te hebben. We zullen dit jaar de rest van onze levens herinneren", aldus Murray.

"Wat er ook gebeurt in het restant van onze carrières, niets zal dit wellicht nog overtreffen. We moeten er dus voor zorgen dat we hier goed van gaan genieten de komende dagen, want ik weet hoeveel hard werk er in zit om dit soort momenten te bereiken. Die momenten wil je niet laten passeren zonder ervan te genieten."

En in februari word ik vader. Er komen geweldige weken aan.

Andy Murray
  • AFP
    Het Britse team poseert met de Davis Cup
  • AFP
    Andy Murray wordt op de schouders genomen

Murray gaat nu, een week later dan zijn concurrenten, vakantie vieren en richt zijn vizier over enkele weken op het nieuwe seizoen. "Dan gaan we weer richting de Australian Open en daar hoop ik met dezelfde intensiteit en gedrevenheid te spelen als afgelopen weekend. En in februari word ik vader. Er komen geweldige weken aan."

Familie

Waar voor Murrays broer Jamie zaterdagavond na het dubbel de verplichtingen er al opzaten, kon de kopman zelf niet al te lang genieten van het gewonnen dubbelspel. "De hele familie is aanwezig, maar waar Jamie de familie geregeld opzocht, moest ik mijn energie dit weekend goed besteden. Ik heb daarom zaterdagavond mijn rust moeten pakken. Vanavond zie ik iedereen en ik kan echt niet wachten."​

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl