NOS Sport

'Rusland moet schoon schip maken, anders niet welkom in Rio'

Hendriks: Rusland moet schoon schip maken, anders geen Rio

Maurits Hendriks vindt dat Rusland niet welkom is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als het land geen schoon schip maakt. De technisch directeur van NOC*NSF reageert daarmee op de dopingschandalen die spelen in de Russische atletiekwereld.

Het bestuur van de wereldatletiekfederatie IAAF besloot eerder deze maand de Russische federatie voor minimaal drie maanden te schorsen nadat een onderzoekscommissie van het wereldantidopingagentschap WADA een diepgewortelde cultuur van bedrog en omkoping binnen de Russische atletiek had blootgelegd.

Je hebt maar één weg en dat is zero tolerance.

Maurits Hendriks

"Daar ben ik blij mee", zegt Hendriks. "Je hebt maar één weg en dat is zero tolerance. Zodra er verdenkingen worden uitgesproken, moet de sport zelf ook bereid zijn om vergaande sancties te nemen. Dat is nu gebeurd. Daar ben ik blij mee, in de hoop dat deze schorsing een land als Rusland terugbrengt in de topsport."

Natuurlijk is alleen een schorsing niet genoeg, wil Hendriks benadrukken. "Rusland zal schoon schip moeten maken. Het moet niet bij woorden blijven, maar bij daden. Dat houdt in dat er grote veranderingen in de onafhankelijkheid van het dopinglaboratorium moeten komen en dat er transparantie in het aantal testen moet zijn. Als Rusland dat niet levert, zijn ze wat mij betreft niet welkom in Rio. Er moet nog wel wat gebeuren."

Hendriks over veiligheid in Rio: we blijven waakzaam

Vooruitlopend op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is veiligheid ook een belangrijk thema. De recente aanslagen in Parijs hebben voor veel verandering gezorgd in de sportwereld. Met een groot evenement als de Olympische Spelen in het verschiet, zijn de voorbereidingen met betrekking tot de veiligheid al in volle gang gezet.

Hendriks: "Helaas is het zo dat vanaf 1972, toen er een aanslag was in München, veiligheid een heel groot thema is. Je maakt je er altijd druk om. Dat soort evenementen trekt veel aandacht, ook slechte aandacht. Ik ben erbij betrokken, samen met de veiligheidsdiensten. Vorige week heb ik nog een overleg gehad in Den Haag."

Hoe is het met de veiligheid in Brazilië? "De Brazilianen hebben een WK voetbal gedaan. Daar kunnen we van zeggen dat er niets ernstigs is gebeurd, op het vlak van terreur. We blijven waakzaam en ik ben er blij mee dat we samen met de politie in Nederland ernaar kijken."

Hendriks: 32 medailles zou een all-time record zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl