De gele rolstoelbus werd geëscorteerd door een ambulance en een politie-auto
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Boete na spoedtransport naar ziekenhuis Rotterdam

Een gezin uit Papendrecht moet een verkeersboete betalen na een spoedtransport naar het ziekenhuis. De 17-jarige dochter van het gezin moest met spoed naar het Erasmus MC, vanwege hartritmestoornissen.

De dochter heeft een spier- en stofwisselingsziekte en zit in een speciale rolstoel met onder meer beademingsapparatuur. Daardoor paste ze niet in de ambulance. De ambulancebroeders besloten daarom om haar in de rolstoelbus van het gezin naar het ziekenhuis te brengen. Een ambulancechauffeur reed in de bus, onder begeleiding van de ambulance en een politiewagen die beide met zwaailichten en sirene reden.

Onaangename verrassing

Bij RTV Rijnmond zegt de vader dat zijn dochter op tijd bij het ziekenhuis was en nu langzaam herstelt. Maar twee weken na de ziekenhuisopname kreeg de familie een onaangename verrassing: een boete van 76 euro. De rolstoelbus was geflitst met 63 kilometer per uur, op een plek waar 50 is toegestaan.

De vader tekende bezwaar aan bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dat oordeelde dat de bekeuring terecht was, "omdat de belangen van overige weggebruikers zwaarder wegen dan de verklaring die u gaf voor de snelheidsovertreding".

Foto van de ambulance met zwaailichten, vanuit de rolstoelbus

De Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid heeft het verhaal vandaag op Facebook gezet.

"Als ambulancedienst gaan wij ervan uit dat dit op een misverstand berust en snel zal worden rechtgezet. Het was beslist een spoedtransport, maar het was bovendien een toonbeeld van goede en slimme samenwerking tussen de hulpdiensten", staat op de Facebookpagina.

De vader wil de zaak tot op het hoogste niveau uitvechten, omdat hij vermoedt dat de officier van justitie niet inhoudelijk naar zijn bezwaar heeft gekeken. Bovendien wil hij dat er nieuwe regels komen voor dit soort situaties, want anders gaat het volgens hem ten koste van mensenlevens.

De ambulancedienst laat via RTV Rijnmond weten dat de familie de bekeuring hoe dan ook niet hoeft te betalen.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt op Twitter dat opnieuw naar de zaak wordt gekeken.

Advertentie via Ster.nl