NOS Sport

Nog twee kilootjes eraf en 'Kromo' is klaar voor Rio

Nog twee kilootjes eraf en 'Kromo' is klaar voor Rio

Slaagt Ranomi Kromowidjojo erin om nog één keer alles opzij te zetten voor olympisch goud? Volgens de regerend olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag gaat het precies 250 dagen voor Rio "hartstikke goed", maar haar coach Patrick Pearson ziet nog wel ruimte voor verbetering: ook buiten het zwembad moet 'Kromo' alles in het teken van pieken zetten.

"Ik heb echt zin om die Spelen te zwemmen", zegt Kromowidjojo nu, zo'n acht maanden voor het toernooi in Brazilië. Maar die zin was er niet altijd.

Nadat 'Kromo' uit Londen was teruggekeerd als Nederlandse koningin van de Spelen (twee keer goud, één keer zilver), twijfelde ze even of ze nog wel door wilde gaan tot aan Rio. Haar coach Jacco Verhaeren verkaste naar Australië. Privé-sores en coachwisselingen zorgden ervoor dat haar weg naar Rio niet vlekkeloos verliep.

'Niet te veel eten met kerst'

En ze is er nog niet. Volgens Pearson is er nog ruimte voor verbetering, vooral buiten het zwembad. "Dat zit hem vooral in de randzaken: de echte scherpte om alles buiten het zwembad in het teken te zetten van pieken. Ik denk dat daar nog een klein stukje bovenop kan."

De coach vindt dat Kromowidjojo op weg naar Rio nog wat soberder moet gaan leven. En dat vindt de zwemster zelf eigenlijk ook. "Ik ben hard bezig om fit te worden, zonder een crashdieet te volgen. Ik moet gewoon sterk blijven. Richting Rio mag er nog een kilootje of twee af. Dus niet al te veel eten met kerst en zorgen dat ik lekker fit de kerstperiode doorkom. Maar goed, je moet ook nog iets hebben voor de komende zes, zeven maanden."

Ik heb vorige zomer wel laten zien dat ik nog bij de top hoor.

Ranomi Kromowidjojo

Want zo lang heeft Kromowidjojo nog om haar olympische vorm van 2012 terug te krijgen. De vraag is echter wel of die vorm van Londen ook in Rio genoeg is voor een medaille. "Het is wel een beetje anders dan vier jaar geleden", erkent Kromowidjojo.

'Kromo' kan nog harder

"Er is niet een grote favoriet. Er zijn vier, vijf, zes dames die meedoen voor het goud. Dat was vier jaar geleden wel een beetje anders. Maar ik heb vorige zomer wel laten zien dat ik nog bij die top hoor", verwijst ze naar het WK-zilver op de 50 vrije slag en de vierde plaats op de 100 meter.

Van het feit dat haar concurrenten snellere tijden zwemmen, ligt Kromowidjojo niet wakker. "Ik lig sowieso nooit wakker en van die tijden ook niet. Op de 100 meter vrij kan ik zeker weten nog harder en op de 50 eigenlijk ook. Dus ik heb er zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl