Waterpolosters, beachvolleyballers en ruiters
NOS SportAangepast

Wie worden Sportploeg, Talent en Coach van 2015?

Dankzij de derde plaats op het WK pakte het Nederlands elftal vorig jaar de titel Sportploeg van het Jaar. Wie wordt in 2015 de beste ploeg? En wie gaan er straks vandoor met de prijzen voor Talent, Coach en Paralympisch sporter van het Jaar? Hieronder de genomineerden.

In 2008 werden de Nederlandse waterpolovrouwen al eens uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. In vergelijking met die gouden olympische lichting zijn alleen aanvoerder Yasemin Smit, (assistent-)coach Arno Havenga én de dadendrang hetzelfde.

Want de jonge, zeer ambitieuze selectie maakte afgelopen zomer indruk bij de WK. Met de 18-jarige keepster Laura Aarts en het 19-jarige doelpuntenfenomeen Maud Megens als uitblinkers veroverde Oranje het zilver in Kazan.

Net als voor die bloedstollende waterpolofinale zaten ook voor de ongekend spannende beachvolleybalfinale vele Nederlanders aan de buis gekluisterd. Zij zagen hoe Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst met vijf matchpoints heel dichtbij de wereldtitel waren.

Die ultieme bekroning zat er uiteindelijk net niet in, maar wat overblijft zijn het zilver en de herinneringen aan een schitterend toernooi in eigen land. Bovendien pakte het beachduo in 2015 ook EK-brons en NK-goud.

Na het wereldgoud in 2014 overtroffen de springruiters ook dit jaar alle verwachtingen. Het topkwartet, bestaande uit Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling, veroverde in Aken de Europese titel.

Met name op de slotdag imponeerden de Nederlandse ruiters, waardoor zij de Fransen nog voorbijgingen in het klassement en het eerste EK-goud sinds 2007 een feit was.

Sportploeg van het Jaar 2015: de nominaties

Young Talent Award

Dat het met de toekomst van de Nederlandse sport wel goed zit bewijzen de 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen, de 19-jarige judoka Frank de Wit en ijshockeyer Daniël Sprong, die 18 jaar is. Zij zijn vanwege hun opvallende prestaties bij de junioren én op het hoogste niveau genomineerd voor de Young Talent Award 2015.

Coach van het Jaar

De coaches die in aanmerking komen voor een prijs op het Sportgala, weten al wat winnen is. Vincent Wevers loodste zijn dochter Sanne naar WK-zilver, hetzelfde deed Arno Havenga met de waterpolovrouwen en Bart Bennema maakte van Dafne Schippers een wereldtopper, goed voor goud op het WK.

Paralympisch sporter van het Jaar

Naast twee twee grandslamzeges in het enkelspel en twee in de dubbel had rolstoeltennisster Jiske Griffioen een uitzonderlijk succesvol jaar. Dat geldt ook voor baanwielrenster Alyda Norbruis, die drie wereldtitels veroverde. Atlete Marlou van Rhijn is met twee wereldtitels op zak ook weer van de partij op het Sportgala.

Jurylid Esther Vergeer verklaart nominaties Sportgala

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl