Max Verstappen sluit F1-seizoen magertjes af

Verstappen eindigt seizoen in mineur

Max Verstappen heeft zijn indrukwekkende debuutjaar in de Formule 1 niet met een topresultaat kunnen afsluiten. De Nederlander finishte in de negentiende en laatste race van het jaar aanvankelijk als twaalfde in Abu Dhabi, maar werd voor het negeren van de blauwe vlag later nog teruggezet naar de zestiende plaats.

Verstappen bleef door dat resultaat buiten de toptien in het WK-klassement. De coureur van Toro Rosso vergaarde wel veel meer punten dan zijn teamgenoot Carlos Sainz: 49 om 18. Sainz eindigde zondag als elfde.

Derde zege op rij voor Rosberg

Nico Rosberg won zijn derde grand prix op rij. De Mercedes-rijder bleef teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton acht seconden voor. Kimi Räikkönen stuurde zijn Ferrari naar de derde plaats. Sebastian Vettel, die de race achter in het veld begon, finishte als vierde.

Voor Mercedes was het de twaalfde 1-2-klassering van het seizoen, een record in de Formule 1. Hamilton stelde in Austin zijn wereldtitel al veilig. In de drie daaropvolgende races eindigde de Brit steeds als tweede achter Rosberg. Räikkönen stond door zijn derde plaats voor derde keer dit seizoen op het podium.

15. Carlos Sainz (Spa)Toro Rosso18

Verstappen begon van plaats elf en had gedurende een tijd ook wel mogelijkheden om voor de zevende keer op rij punten voor het WK te scoren. Een ongeplande bandenstop wierp hem later in de race weer terug en uiteindelijk kreeg hij ook nog een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek wegens een verkeerde inhaalmanoeuvre bij Jenson Button. Dat hij daarna de blauwe vlag negeerde, kostte de debutant ook nog eens vier plaatsen in de uitslag.

Verstappen heeft, ondanks het mindere verloop in Abu Dhabi, de Formule 1-wereld dit seizoen verbaasd. Als 17-jarige debutant meldde hij zich in maart in Melbourne. Negen maanden en prachtige inhaalacties later later wordt hij gezien als het grootste talent dat de Formule 1 in jaren heeft gehad. Twaalfde in het WK-klassement met 49 punten, heel veel meer dan zijn eveneens debuterende teamcollega Carlos Sainz (19 punten).

Overladen met complimenten

Overladen met complimenten stapt hij de winter in om zich op te laden voor zijn tweede seizoen, opnieuw bij Toro Rosso. Er werden vergelijkingen met Ayrton Senna en Michael Schumacher gemaakt. De BBC kroonde hem in Abi Dhabi met een trofee voor de mooiste inhaalactie van het seizoen: tijdens de GP van België verschalkte hij in de beroemde Blanchimont-bocht Felipe Nasr buiten om. Maar Verstappen wil meer. "Met twee vierde plaatsen zijn we toch al in de buurt van het podium gekomen."