In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Opvang 2500 extra vluchtelingen 'gigantische opdracht' voor Zeeland

De provincie Zeeland staat voor een "gigantische opdracht" nu de provincie volgend jaar 2500 extra plaatsen moet creëren in de noodopvang voor vluchtelingen. Dat zegt burgemeester Jan Lonink (PvdA) van Terneuzen tegen Omroep Zeeland. Lonink was, mede namens de Zeeuwse gemeenten, betrokken bij de onderhandelingen hierover met het Rijk.

Het kabinet, gemeenten en provincies bereikten vrijdag een akkoord over extra plekken in de noodopvang. De provincies krijgen daar de regie over. De gemeentelijke crisisopvang voor 72 uur kan dan verdwijnen. Daarmee moet er een einde komen aan 'het gesleep' met asielzoekers van de ene sporthal naar de andere.

Tentenkampen

"Iedere provincie in Nederland moet volgend jaar 2500 extra vluchtelingen opvangen, ongeacht de grootte van de provincie", zegt Lonink. "Dat is wel gemakkelijk gezegd door het Rijk en de provincie, maar de gemeenten krijgen het op hun bordje."

Zeeland heeft nu ruim duizend plaatsen in de noodopvang. Dat moeten er volgend jaar dus 2,5 keer zoveel zijn. "Ik sluit niet uit dat er tentenkampen komen in de provincie om vluchtelingen op te vangen", aldus Lonink.

Sobere woningen

Ook hebben het kabinet, de provincies en gemeenten afspraken gemaakt over de huisvesting van 24.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Gemeenten gaan snel zorgen voor sobere, tijdelijke woningen voor 14.000 vluchtelingen. "Ook daar ligt een flinke opgave voor Zeeland, maar ook een kans", zegt Lonink. "Misschien kunnen we hier leegstaande woningen voor gebruiken, of woningen bouwen die we later voor toeristen kunnen gebruiken."

Lonink vindt het wel belangrijk dat de komst van meer vluchtelingen naar Zeeland geen gevolgen heeft voor de wachtlijsten voor een woning. "We spreken nadrukkelijk over extra woningen en plaatsen in bijvoorbeeld leegstaande scholen en kantoren. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de wachtlijsten hierdoor langer worden. Daar waken we voor."

Advertentie via Ster.nl