Bij een Russische luchtmachtbasis werden bloemen voor de piloot neergelegd.
NOS Nieuws

Lichaam piloot is in Turkije, gaat snel naar Rusland

Het lichaam van de Russische piloot die vorige week om het leven kwam nadat zijn toestel was neergehaald, is in Turkije. Het is daar gisteravond aangekomen, heeft premier Davutoglu bekendgemaakt.

In Turkije wordt het lichaam geprepareerd volgens de traditie van de orthodoxe kerk. Daarna wordt het, op verzoek van Moskou, overgebracht naar Rusland.

De piloot was aan boord van het Russische gevechtstoestel dat Turkse F16's dinsdag neerhaalden in de Turks-Syrische grensregio. Hij gebruikte zijn schietstoel en parachute, maar werd door de rebellen uit de lucht geschoten.

Aan boord van het Soechoj-gevechtsvliegtuig was nog een piloot. Hij kon worden gered.

Vaker

Davutoglu zei ook dat een incident als dit vaker kan voorkomen. Zolang in Syrië verschillende coalities actief zijn, die verschillende doelen hebben, hun acties niet coördineren en nauwelijks informatie uitwisselen, kan dat volgens de premier niet worden uitgesloten.

De zaak leidt al dagen tot spanningen tussen Turkije en Rusland. Gisteravond kondigde Moskou economische sancties aan. Zo worden de werkvergunningen voor Turken in Rusland niet verlengd en geldt een importverbod voor bepaalde Turkse goederen. President Poetin riep reisbureaus op niet langer vakanties in Turkije aan te bieden.

Lichaam van Russische piloot vliegt naar Ankara

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl