NOS NieuwsAangepast

Code oranje: najaarsstorm op komst

Het KNMI heeft voor later vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven. In het noorden van het land worden zware windstoten verwacht.

De hardste windstoten, van zo'n 120 kilometer per uur, worden verwacht op de Wadden. In de noordelijke kustprovincies zijn ze naar verwachting 90 tot 110 kilometer per uur.

De piek van het onstuimige weer ligt vanavond tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Dan valt ook flink wat regen.

Takken

Weerplaza waarschuwt dat mensen die in Noord-Holland, Friesland, Groningen en op de Wadden de weg op gaan, er rekening mee moeten houden dat takken van bomen kunnen waaien. Rijden met een aanhanger wordt afgeraden.

Door de storm en het hoge water vervallen verschillende afvaarten van veerboten naar de Waddeneilanden. Zo vaart de sneldienst van en naar Vlieland niet, meldt rederij Doeksen. Ook de boten van en naar Terschelling gaan niet volgens de reguliere dienstregeling.

Spits

Morgen blijft het winderig en regenachtig. De piek ligt ook dan weer later op de dag. De ANWB waarschuwt alvast voor een zware ochtendspits vanwege de regen, maar volgens Weerplaza zal de hinder wel meevallen.

De avondspits daarentegen zal volgens het weerbureau wel te maken krijgen met slecht weer. Vooral in de Randstad worden problemen verwacht als gevolg van langdurige plensregens, stevige wind en windstoten. Later in de week wordt het rustiger en droger.

Het is niet de eerste najaarsstorm dit jaar. Vorige week dinsdag en woensdag ging de wind ook flink tekeer. Dat leidde tot veel files op de snelwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl