NOS Nieuws

Einde aan telefonisch sleepnet NSA

Vanaf vandaag mag de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet meer ongericht al het telefoonverkeer in de VS in de gaten houden. Vanaf klokslag middernacht, 06.00 uur Nederlandse tijd, worden de bevoegdheden van de dienst flink ingeperkt.

Het is de grootste beperking van een inlichtingendienst sinds de aanslagen van 9/11. Voortaan mag de NSA niet meer willekeurig alle gegevens over telefoontjes verzamelen, maar moet er voor elke persoon of groep specifiek een gerechtelijk bevel worden aangevraagd. Dat is dan maximaal zes maanden geldig.

Sleepnet

Tot nu toe verzamelde de NSA metadata van alle telefoongesprekken in de VS. Daarbij werd niet afgeluisterd, maar wel werd vastgelegd hoelang de gesprekken duurden en naar welk nummer werd gebeld.

Volgens verdedigers van dat systeem kunnen die gegevens helpen bij het in kaart brengen van terreurnetwerken. Een commissie van het Witte Huis concludeerde echter dat er nog nooit een aanslag was voorkomen dankzij die sleepnet-methode.

Snowden

Klokkenluider Edward Snowden onthulde het bestaan van het programma in 2013. Activisten en politici spraken schande van de verregaande bevoegdheden van de NSA. President Obama tekende begin juni een wet waardoor de dienst meer werd beteugeld.

De gegevens die tot nu toe zijn verzameld, worden nog bewaard tot eind februari en zullen dan ook worden gewist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl