Richard Dean
NOS Nieuws

Veel onduidelijk over schietpartij abortuskliniek

Er is nog veel niet duidelijk over de schietpartij bij een Amerikaanse abortuskliniek gisteren. In de stad Colorado Springs wisselde een schutter urenlang schoten met de politie.

Drie mensen kwamen om, onder wie een agent. Negen mensen raakten gewond. Vier van hen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten.

Over de identiteit van de slachtoffers is niet veel bekend. De naam van de agent is vrijgegeven, maar over de burgerslachtoffers is nog niks medegedeeld. Een woordvoerder van de kliniek zegt alleen dat al het personeel in veiligheid kon worden gebracht.

Motief onduidelijk

De politie wist de dader na vijf uur zo ver te krijgen zichzelf over te geven. Het gaat om een 57-jarige man uit North Carolina, Richard Dean.

Het motief van de man is nog niet duidelijk. Volgens zijn buren had hij geen uitgesproken politieke of religieuze standpunten. Dean wordt nog verhoord door de politie van Colorado Springs.

Dean zal ook psychisch worden onderzocht. Hij is in het verleden enkele keren met de politie in aanraking geweest vanwege kleine incidenten, zoals een bedreiging en het begluren van een buurvrouw.

Vaker geweld

De burgemeester van Colorado Springs vermoedt dat de dader het specifiek op de abortuskliniek had gemunt. "Dat mag je aannemen, gezien de plek waar de schietpartij gebeurde", zei hij op een persconferentie.

Abortusklinieken zijn in de VS vaker doelwit van gewelddadige tegenstanders. Ook bij deze kliniek werd al eerder geprotesteerd.

Vanwege het geweld in Colorado heeft de staat New York besloten voorlopig alle vestigingen van de organisatie achter de kliniek extra te beveiligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl