NOS Nieuws

Longfonds: tijd om afscheid te nemen van diesel

Volgens het Longfonds is het tijd om afscheid te nemen van "het dieseltijdperk" en "werk te gaan maken van schone alternatieve brandstoffen’. Dat zegt de vereniging van longpatiënten in een reactie op het conceptrapport van de Gezondheidsraad.

Uit het rapport blijkt dat een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook zorgt voor 7 doden op 100 werknemers. Tot nu toe ging men ervan uit dat het om ongeveer 1 dode door longkanker ging.

Het Longfonds wijst erop dat werknemers niet alleen longkanker, maar ook aandoeningen zoals COPD en astma kunnen krijgen door te werken in dieselrook. "Zolang er nog dieselmotoren bestaan, zijn maatregelen hard nodig om de gezondheid van werknemers beter te beschermen", aldus een woordvoerder.

De uitkomsten van dit rapport zijn schokkend.

FNV-voorzitter Ton Heerts

De FNV noemt de uitkomsten van het rapport schokkend. “Het kan niet zo zijn dat werknemers ziek worden doordat ze jarenlang worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. En dat zonder dat bedrijven waar ze werken daar op aangesproken worden door de Arbeidsinspectie”, zegt voorzitter Ton Heerts.

De arbeidsinspectie kampt volgens de FNV al jaren met een onderbezetting. Wat Heerts betreft moet de capaciteit omhoog.

De FNV wil dat dieselmotoren in bedrijven worden vervangen door elektrische motoren. Zodra het rapport verschenen is, zal de FNV met de werkgevers in de Sociaal Economische Raad onderhandelen over een landelijke norm. Wat de FNV betreft moet die norm in de buurt komen van een "nul-blootstelling".

Landelijke instantie

Volgens het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB kan het rapport, en de landelijke norm die daaruit volgt, werkgevers helpen die veel met diesel werken. Meerdere (oud) buschauffeurs hebben bij het GVB geklaagd over gezondheidsklachten als gevolg van het werken in dieselrook.

Probleem is, volgens een GVB-woordvoerder, dat het heel moeilijk is om te bepalen of iemand ziek wordt door zijn werk of door andere factoren. Een norm kan daarbij helpen. Daarnaast pleit het GVB voor een landelijke instantie die kan beoordelen of werknemers inderdaad ziek zijn geworden door hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl