Gerry Byrne in 1960 bij de eerste paal
NOS Voetbal

Liverpool-legende Gerry Byrne (77) overleden

De voormalige Liverpool-speler en Engels international Gerry Byrne is op 77-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde zijn hele carrière voor Liverpool en werd een clublegende door de FA Cup-finale van 1965.

Byrne liep in de eindstrijd tegen Leeds United na een botsing in de zevende minuut een gebroken sleutelbeen op. Hij wilde echter per se verder spelen en vroeg de verzorger om niets tegen trainer Bill Shankly te vertellen. Destijds was wisselen tijdens voetbalwedstrijden nog niet toegestaan.

Na 90 minuten stond het 0-0 waardoor Byrne, ondanks helse pijn, ook nog een verlenging moest ondergaan. Daarin was de linksback na een lange rush goed voor de assist bij de 1-0. Liverpool won uiteindelijk met 2-1 en veroverde zo zijn eerste FA Cup uit de geschiedenis.

The Crunch

Byrne, bijgenaamd The Crunch vanwege zijn fysieke spel, speelde tussen 1957 en 1969 in totaal 333 wedstrijden voor Liverpool. Hij werd twee keer kampioen en kwam twee keer uit voor het Engelse elftal. Hij maakte ook deel uit van de Engelse selectie die in 1966 wereldkampioen werd, maar kwam op het WK niet in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl