Advocaat Tahir Elçi (met groene das) vlak voor de aanslag
NOS Nieuws

Koerdische advocaat op klaarlichte dag doodgeschoten in Turkije

In het zuidoosten van Turkije zijn een vooraanstaande Koerdische advocaat en een politieman op klaarlichte dag doodgeschoten.

Advocaat Tahir Elçi hield in de Koerdische provincie Diyarbakir een persconferentie toen iemand het vuur opende. Elçi werd in zijn hoofd geraakt en overleed. Elf andere mensen raakten gewond. Wie er heeft geschoten, is niet duidelijk.

"Op het moment dat de persconferentie eindigde, werd in het wilde weg op het publiek geschoten", vertelt een aanwezig HDP-lid tegen persbureau Reuters.

Op beelden is te zien dat agenten in burger die naast Elçi staan in vuurgevecht raken met de schutter. Kort daarna is te zien dat Elçi gewond op de grond ligt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De advocaat pleitte in zijn toespraak in Diyarbakir voor vrede tussen Turkije en de Koerdische PKK. Vorige maand werd Elçi nog opgepakt toen hij op tv zei dat de Koerdische PKK geen terroristische organisatie is. Volgens de aanklagers was dat terroristische propaganda. Elçi was nog in afwachting van zijn proces.

De Koerdische partij HDP noemt de schietpartij een geplande moordaanslag en riep Turken op om de straat op te gaan. President Erdogan zei tijdens een persconferentie dat Turkije er goed aan doet om terrorisme te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl