NOS Nieuws

KNVB gaat agressieve amateurvoetballers trainen

De KNVB gaat structureel samenwerken met Halt om agressieve amateurvoetballers te leren zich te beheersen. Dat heeft de verenigingsraad van de KNVB besloten. Er liep al een proef.

Jonge spelers in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die over de schreef gaan, krijgen minder straf wanneer zij een agressietraining volgen. Voorlopig is dat vrijwillig. De KNVB wil de trainingen verplicht stellen als dat niet blijkt te werken.

Er worden twee verschillende trainingen aangeboden voor agressieve voetballers. "De ene is voor de minder zware overtredingen waarbij de speler maximaal zeven wedstrijden niet mee mag doen. De andere training is voor de excessen, met lange schorsingen.", zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB.

De KNVB wil dat spelers zich bewust worden van hun gedrag. "Ze moeten sorry zeggen tegen de gedupeerden en we voeren gesprekken met hun ouders. Daarnaast moeten ze ook een presentatie geven aan hun eigen team over gedragsregels in het voetbal. Aan het einde van de rit stellen ze een gedragscode voor zichzelf op."

Bij de training voor lichtere overtredingen moet de voetballer zes keer langskomen. Zwaardere overtreders krijgen acht bijeenkomsten. De KNVB wil de strafmaatregel 1000 keer aanbieden in het nieuwe jaar.

In mijn achterhoofd zit nu een stemmetje. Niet weer naar Halt, Reno, hoor ik.

Amateurvoetballer Reno volgende een training nadat hij een tegenstander had geslagen

De deelnemers van de proef zijn niet allemaal positief. De 13-jarige amateurvoetballer Reno vindt de straf die hij kreeg te hoog, vertelt hij tegen NRC Handelsblad. Hij sloeg in maart dit jaar een tegenstander in het gezicht. "In het betaald voetbal mag iemand drie of vier wedstrijden niet meedoen. Ik krijg meteen zeven of ik moet een cursus volgen."

Hij is wel voorzichtiger geworden op het veld. "In mijn achterhoofd zit nu een stemmetje. Niet weer naar Halt, Reno, hoor ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl