Alfons Groenendijk in het eredivisieduel met Heracles
NOS Voetbal

Groenendijk: geen slapeloze nachten gehad

Voor Alfons Groenendijk en zijn spelers staat vanavond dé wedstrijd van het jaar op de rol: zijn Excelsior ontvangt grote broer Feyenoord. Na een stroeve start in Kralingen lacht het voetballeven de Excelsior-trainer weer toe.

Groenendijk kwam deze zomer als opvolger van trainer Marinus Dijkhuizen naar Excelsior. "Dat was niet het makkelijkste moment om in te stappen en ik maakte een klassieke fout toen ik begon", vertelt de 51-jarige Groenendijk. "Dat was blindelings meegaan in het beleid. Soms moet je je eigen identiteit niet verloochenen."

Na een wisselvallige start dit seizoen staat Excelsior momenteel elfde in de eredivisie. "Kritiek hoort bij het vak van trainer en je moet daar wel tegen kunnen. Ik heb er geen slapeloze nachten van gehad, want ik twijfel geen seconde aan mijzelf als trainer. Maar je moet wel de kans krijgen."

  • ANP Pro Shots
    1998: Alfons Groenendijk als speler van FC Utrecht
  • ANP Pro Shots
    2006: Alfons Groenendijk (l), Henk ten Cate en Frank de Boer (vlnr) bij Ajax
  • ANP Pro Shots
    2008: Alfons Groenendijk bij Willem II
  • ANP Pro Shots
    2012: Alfons Groenendijk als trainer bij FC Den Bosch
  • ANP Pro Shots
    2014: Alfons Groenendijk als trainer van Jong Ajax

Visie Cruijff ook bij Excelsior

Groenendijk was eerder trainer van onder meer Willem II en FC Den Bosch en tot aan de zomer van 2014 trainer bij Jong Ajax. Hij vertrok voor een buitenlands avontuur naar Roemenië, maar werd daar na een half jaar alweer ontslagen als technisch directeur van FC Universitatea Cluj.

Ervaringen uit zijn tijd bij Ajax past Groenendijk nu toe bij Excelsior. "Spelers sterker maken zodat ze beter belast kunnen worden. Ik heb bij Ajax bij zoveel vergaderingen gezeten, het zou dom zijn als je dan niets meeneemt. Dat geldt ook voor de visie van Johan Cruijff. Je hoeft het niet eens te zijn met alles wat hij zegt, maar hij zet je wel aan het denken."

Ik geloof in geluk en dat je dat zelf kunt vinden.

Alfons Groenendijk

Mentaliteit, geluk en toekomst

Voor Groenendijk is er één aspect dat eruit springt: "Mentaliteit is een zeer belangrijke eigenschap in het voetbal. Elke dag beter willen worden, elke dag werken aan jezelf. Kun je dat als speler niet opbrengen, dan krijg je een hand en nemen we afscheid."

Dat probeert hij bij Excelsior, waar hij voor twee jaar tekende, dan ook over te brengen. "Ik hoop die twee jaar vol te zingen, maar ik ben niet iemand die dagelijks met z'n toekomst bezig is. Ik geloof in geluk en dat je dat zelf kunt vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl